Tudomány

Így válhat halálossá a szex

David Gaze, a Westminsteri Egyetem patológusa a The Conversationön mutatja be, hogy miként lehet végzetes a szex. Mint a szakértő írja, a nemi aktus alapvetően rengeteg pozitív hatással jár, csökkenti például a vérnyomást, javítja az alvást, az orgazmussal pedig oxitocin szabadul fel. Nagyon ritkán ugyanakkor az emberek meghalnak közösülés közben vagy nem sokkal azután, az ilyen esetek adják a váratlan elhalálozások 0,2-0,6 százalékát.

Gaze szerint a jelenség hátterében különböző tényezők állhatnak.

A leggyakoribb ok a közösüléssel járó fizikai megterhelés; a gyógyszerek, például a merevedési zavarok kezelésére szolgáló készítmények szedése; illetve a drogok, így a kokain fogyasztása.

A hirtelen szívhalál kockázata az életkor növekedésével együtt emelkedik.

Witthaya Prasongsin / Getty Images

Egy 2006-os németországi tanulmány alapján nagyjából 32 ezer hirtelen halálesetből 0,2 következett be szexuális aktivitás során. A legtöbb eset férfiakhoz köthető, az elhunytak átlagéletkora 59 év volt, az esetek hátterében pedig többnyire szívroham állt. Amerikai, franciaországi és dél-koreai vizsgálatokban hasonló eredményekre jutottak.

Egy idén januárban közzétett publikáció alapján azonban a jelenség nem csak a középkorú férfiakat érinti. A kutatók több mint 6800 hirtelen szívhalálos esetet elemeztek az 1994-2020 közötti időszakból, ezek közül 0,2 százalék történt szex közben, illetve az együttlétet követő egy órában. Az elhunytak átlagéletkora 38 év volt, az érintettek 38 százaléka pedig nő volt. Érdekes módon nem a szívroham bizonyult a leggyakoribb haláloknak: az esetek 53 százalékánál a szív szerkezetileg normálisnak tűnt, és a hirtelen fellépő kóros szívritmuszavar idézte elő a halált.

Érdemes kiemelni, hogy a szexhez köthető elhalálozás esélye igen alacsony. A kockázat még azoknál is kicsi, akik valamilyen szívet érintő rendellenességben szenvednek, ennek ellenére az érintetteknek nem árt orvoshoz fordulniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik