Tudomány

Melegrekordok dőlhetnek szilveszterkor

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Változatos volt az idei karácsony időjárása még az országon belül is: eső, hó, ónos eső, fagyok és szokatlan meleg „egyszerre”. Egy hullámzó frontrendszernek köszönhettük mindezt, pontosabban az épp hazánk fölött húzódó polárfrontnak. Más néven poláris örvény, ami jellemzően az északi szélesség 30-60 foka között helyezkedik el (természetesen van megfelelője a déli féltekén is) az északi hideg és a déli meleg légtömegek határán. Folyamatosan változtatja a helyét, az energiakülönbségeknek engedve nyáron jellemzően északabbra, télen délebbre húzódnak.

Kemény éjszaka után jön az enyhülés

Magyarország felett feszül egymásnak az északkeleti fagyos hideg, és a Nyugat-Európában örvénylő ciklon szállította enyhe légtömeg. Az eredmény pedig jelentős hőmérsékleti kontraszt hazánk két „sarka” között, illetve a vegyes halmazállapotú csapadék. A hófödte északkeleti tájakon hétfőre felszakadozott a felhőzet, ami erős lehűlést eredményezett.

Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet, -15 fokot a Sajó völgyében regisztrálták, amely az idei télen mért legalacsonyabb érték.

A folytatásban azonban melegedés kezdődik, a csúcsa szilveszterre várható: a Dunántúlon 14-16 fokot is mérhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: melegrekordok is megdőlhetnek, tekintve, hogy a december 31-ei rekord 16,5 Celsius-fok, 1920-ban mérték Sopronban.

Szokatlan meleg ígérkezik

A poláris örvény északabbra húzódik, helyét a nyugati anticiklon tölti ki, és bár magasabb hőmérsékleti tartományban, de az erős kontraszt megmarad. Az országos csúcshőmérsékletek a hétfői -1 és +3 fokról nagy lendülettel emelkednek, január 31-én már 5-16 fokot mutatnak majd a hőmérők. Az éjjeli fagyok is mérséklődnek, pénteken már 0-9 fokra ébredhetünk.

A Dunántúl délnyugati részén lesznek a kora délutáni órák a legmelegebbek (14-16 fok), északkeleten pedig a leghidegebbek (5-6 fok).

Kedd este egy kisebb front hoz csapadékot, az ország nagy részén eső formájában, míg Nógrádban, Borsodban havazásra számíthatunk. Ebben az átmeneti időszakban nagy az ónos eső kialakulásának esélye is. Szerdától aztán  szárazabbra fordul időjárásunk, ám kisebb eső, szitálás bárhol és bármikor előfordulhat.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint változás, vagyis lehűlés január 2-3. környékén várható. Ekkor nagyjából átlagosra süllyed a hőmérséklet, ami január elején 0-5, 1-6 fokos maximumokat jelent – ekkor újabb csapadékra is számíthatunk, ami ezúttal is vegyes halmazállapotúnak ígérkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik