Tudomány zöldövezet

Ezen a télen nem kell jegesmedvéktől tartani Oroszországban

A WWF Oroszország szerint az időben megindult jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától a sarkkörön túli oroszországi településeken – írja az MTI. Az alacsony hőmérséklet következtében elég lehet a tengeri jég ahhoz, hogy a ragadozók szokásos élőhelyükön keressenek táplálékot.

„Jelenleg nyugodt a helyzet. Ezen a télen időben befagyott a tenger, és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókákra vadásszanak” – mondta Dmitrij Rjabov, a WWF munkatársa.

Az elmúlt években telente a Jeges-tenger partvidékén fekvő falvaknál szemétdombokon és kukákban élelem után kutató, alultáplált medvék jelentek meg.

Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoport lakóit, hetekig a térségben bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

Paul Souders / Getty Images

Rjabov szerint a jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, az olvadás viszont hamarabb elkezdődött. A túlélésért küzdő állatok ezért a szárazföldre kényszerültek, olykor pedig óhatatlanul az embereket is megközelítették.

A sarkvidéki települések őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék a támadásoknak. A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat. Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, amikor jegesmedvét észlelnek a falvakban.

Az elmúlt 15 évben az önkéntes járőrök több mint 500 konfliktusos helyzetet oldottak meg. A WWF szerint idén senkit sem sebesítettek meg a ragadozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik