Tudomány zöldövezet

Az igazi Moby Dicket vették videóra Jamaicánál

Gerard Soury / Getty Images
Gerard Soury / Getty Images

Egy ritka, fehér nagy ámbráscetet figyeltek meg Jamaica partjainál – írja az Live Science.

Herman Melville 1851-es klasszikusa, a Moby Dick épp egy ilyen példányról szól.

A Coral EnergICE holland olajszállító hajó legénysége november 29-én pillantotta meg az állatot. Leo van Toly kapitány egy rövid felvételt készített az egyedről, ezen csak a bálna háta látható. A kapitány elküldte a videót Annemarie van den Bergnek, a SOS Dolfijn cetvédő szervezet igazgatójának, a szakértők pedig igazolták az észlelést.

A fehér nagy ámbráscetek egyedi színét az albinizmus vagy leucizmus idézi elő, ezek a pigmentáció teljes vagy részleges hiányával járnak. Azt csak genetikai vizsgálattal lehetne megállapítani, hogy melyik rendellenesség okozza a fehérséget.

Shane Gero, a Dalhousie Egyetem kutatója szerint nem tudni pontosan, hogy a fehér példányok mennyire gyakoriak, de időről időre felbukkannak. Utoljára 2015-ben dokumentáltak hasonló egyedet, azt az állatot Szardíniánál látták, az elmúlt években azonban Dominikánál és az Azori-szigeteknél is történt észlelés. Lehetséges, hogy a mostani bálna az, amelyik korábban Dominikánál tűnt fel.

Hasonló fehérség egyébként más cetfajoknál is előfordul. Idén nyáron például fehér kardszárnyú delfineket láttak Hokkaidó közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik