Tudomány zöldövezet

Fehér kardszárnyú delfineket fotóztak

Bálnafigyelők ritka állatokat, két fehér kardszárnyú delfint láttak Japán partjainál – írja a Live Science. A párost a Hokkaidó szigetén fekvő Rauszu közelében pillantották meg július 24-én, az észleléskor készült képeket a Facebookra töltötték fel.

A fehér szín hátterében az albinizmus vagy a leucizmus állhat.

Előbbi a kardszárnyú delfinek esetében a beltenyészet következménye, utóbbi pedig véletlen mutáció hatása. Arra nincs bizonyíték, hogy az albinizmus vagy a leucizmus negatívan befolyásolná az egyedek életét.

Erich Hoyt bálna- és delfinkutató szerint a Japánnál megfigyelt egyedek inkább tűnnek albínóknak, de biztosat csak szemük vizsgálata után lehetne mondani. Fehér bőrük miatt a hasonló kardszárnyú delfineken jobban látszódnak azok a kisebb sérülések, melyeket feltételezhetően fajtársaik okoznak játék közben.

Azt nem tudni, hogy mennyi fehér kardszárnyú él, egyes populációknál ugyanakkor magasabb az ilyen példányok száma. Hoyt szerint a Csendes-óceán északi részén ezerből nagyjából egy állat fehér, ez lehet a populációk között a legmagasabb arány. A térség egyedei főként Oroszország környékén élnek, de Japán északi részéig is elúsznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik