Tudomány zöldövezet

Példátlan kihalási hullám vár Ausztráliára

Egy új vizsgálat alapján példátlan kihalási hullám várhat Ausztrália őshonos fajaira 2050-re – írja az MTI. Az ausztrál kormányzati kutatóintézet, a CSIRO és az invazív fajokkal foglalkozó CISS csapata azt elemezte, hogy az inváziós élőlények miként hatnak a helyi ökoszisztémára.

Az eredmények alapján Ausztrália veszélyeztetett növény- és állatfajainak, valamint élőhelyeinek több mint 80 százalékára hatással vannak az idegenhonos fajok.

„Kulcsfontosságú a sürgős, határozott és koordinált fellépés az invazív fajok megállítása érdekében, hogy megvédhessük a különleges, pótolhatatlan állat- és növényfajokat, és Ausztráliának ebben nagy múltja van” – mondta Andy Sheppard, a csapat tagja.

John Crux Photography / Getty Images

A szakértők szerint az európaiak érkezése óta az invazív fajok jelentős szerepet játszottak 79 őshonos állat- és növényfaj eltűnésében. A becslések alapján az ország 390 milliárd ausztrál dollárt költött az 1960-as évek óta az idegenhonos fajok okozta károk mérséklésére. Jelenleg évi 25 milliárd dollárt fordítanak erre.

Sheppard úgy véli, igazi nemzeti tervre van szükség a sokszínű élővilág megmentéséhez. Az Ausztráliában élő fajok több mint 70 százaléka sehol máshol nem található meg. „A megelőzés sokkal olcsóbb és sokkal hatásosabb, mint a kártevők és gyomok megfékezése, miután már megtelepedtek” – mondta a kutató.

A legkártékonyabb invazív állatok a jelentés alapján a nyulak, a macskák, a disznók, a rókák és a varangyok. Az idegenhonos fajok jelentette veszélyt fokozza a klímaváltozás, a természeti katasztrófák pedig további lehetőséget teremtenek az idegen állatoknak a terjedésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik