Tudomány zöldövezet

Új természetvédelmi területet hoznak létre Szlovákiában

Decembertől új őserdei rezervátumot létesítenek Szlovákiában – írja az MTI a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségre hivatkozva. A mintegy 6,5 ezer hektárnyi védett területet érintő intézkedésről környezetvédelmi szervezetek és a szaktárca közös előterjesztése alapján a héten döntöttek.

A kormányrendelet alapján 76, eddig kisebb mértékben védett erdős terület kerül a legszigorúbb, ötödik kategóriájú védelmi besorolás alá, és immár őserdőnek vagy természetes erdőnek minősül. Az érintett erdők legnagyobb része Besztercebánya és Zsolna megyék területén található, de Nyitra megye kivételével az ország csaknem minden régiójában van olyan terület, amely decembertől új besorolásba kerül.

Jakub Barcik / EyeEm / Getty Images

A környezetvédelmi tárca szerint az intézkedés fő célja, hogy biztosítsa a természetes folyamatok védelmét, és elősegítse az erdei ökoszisztémák természetes életének folyamatát, megteremtve ezzel a feltételeket a biológiai sokszínűség megőrzéséhez.

A Szlovákia Őserdői nevű természetvédelmi terület mintegy harmada a siketfajd (Tetrao urogallus) élőhelyének számít.

A faj populációja évtizedek óta folyamatosan csökken Szlovákiában, a legutóbbi becslések alapján mintegy 500-700 fészkelő pár van az országban. A madár 2014 óta az súlyosan veszélyeztetett, korábban az Európai Bizottság feljelentést is tett Szlovákia ellen a siketfajd elégtelen védelme miatt.

Az új rezervátum létrehozását a környezetvédelmi minisztérium és környezetvédelmi szervezetek hároméves szakmai együttműködése előzte meg. A természetvédelmi terület kialakítását célzó folyamatban a szlovák Őserdő polgári társulás és a Természetvédelmi Világalap (WWF) helyi szervezete is részt vett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik