Tudomány zöldövezet

Több mint 40 ország mondott le a szénről

Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Több mint 40 ország, köztük olyan nagyobb kibocsátók is, mint Lengyelország, Chile és Vietnam, fogadalmat tett az ENSZ klímakonferenciáján, hogy leáll a szénalapú energiatermeléssel. A 46 aláíró ország közül 23-an nem tettek még ilyen ígéreteket a szén kivezetésével kapcsolatban.

Árnyékot vet a vállalásokra, hogy az erősen szennyező országok közül Ausztrália, India, Kína és az Egyesült Államok nem írta alá a vállalást,

amellyel megfogadják: országhatárokon kívül és belül sem finanszíroznak több szénalapú projektet. Abban is megállapodtak, hogy  2030-ig a nagy gazdaságok, 2040-ig pedig a szegényebb nemzetek is átállnak a szénalapú energiatermelésről valami másra.

A vállalások biztatók, de a nagy szennyezők aláírásának hiánya mellett az is aggasztó lehet, hogy az olaj és földgáz kivezetéséről nem született döntés.

Bár világszerte történt előrelépés a szénfelhasználás csökkentésében, 2019-ben még mindig a világ villamosenergia-termelésének 37%-át alkotta – írja a BBC. Az olyan országoknak, mint Dél-Afrika, Lengyelország és India, jelentős beruházásokra lesz szükségük energiatermelésük tisztításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik