Tudomány

A világgazdaságok 90 százaléka beállt a nettó zéró kibocsátás mögé

DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Jól indítottunk, az országok vezetői megfelelő ambíciókkal érkeztek, már nem fordulhatunk vissza, a világ összefogott egy nettó zéró kibocsátású jövőért – ezekkel a szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját Alok Sharma, a COP26 elnöke szerdán, az ENSZ klímakonferenciájának pénzügyi megbeszélésekkel foglalkozó napján. A sajtótájékoztató még azelőtt zajlott, hogy bármilyen érdembeli eredmény született volna a klímafinanszírozási megbeszéléseken.

„A világgazdaságok 90 százaléka beállt a nettó zéró kibocsátási célt mögé, ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy amikor az Egyesült Királyság átvette a COP26 szervezését, még csak 30 százalékot fedtünk le” – tette hozzá.

A már elért eredmények közé sorolta az erdőirtás visszafogásáról való megállapodást, a metánemissziók csökkentésére tett vállalást, és azt is, hogy a finanszírozás egy zöldebb, ellenállóbb infrastruktúra felé halad. Megemlítette, hogy ugyan 2021-re nagy valószínűség szerint nem sikerül elérni a 100 milliárd dolláros finanszírozási célt, de 2023-ra már lehet rá számítani, a 2021-2025-ös időszakban pedig 500 milliárd dollár fölé fog menni az összeg.

Kapcsolódó
Nem akar összejönni a százmilliárd dollár a klímacélokra
Százmilliárd dollárt kellett volna összegyűjteni a fejlődő országoknak, legközelebb 2022-ben van esélyünk rá.

„Az Egyesült Királyság korábbi vállalásait már meg is duplázta, és 11,6 milliárd fontra emelte a vállalásait 2025-re, most pedig még 1 milliárd fontot hozzáadott ehhez is” – mondta Sharma.

Kijelentette, hogy a világ vezetőinek hozzáállása nagyon proaktív a kérdések széles spektrumán.

Patricia Espinosa, az ENSZ éghajlatváltozási testületének főtitkára elmondta: a pénz megvan, már csak mobilizálni kell a megfelelő fenntartható célok felé. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Francia, Németország és az Európai Unió előző nap írt alá egy több milliárd dolláros együttműködést arra, hogy Afrikában finanszírozzák az átállást a szénalapú energiatermelésről. De tett fontos vállalásokat Svájc, Kanada, az Egyesült Államok is adaptáció területén, illetve Spanyolország, Írország és Luxemburg is tett újabb ígéreteket.

Megjegyezték azt is, hogy a G7-ek kijelentették: az idei év után nem fognak országokon kívüli szénalapú projekteket támogatni, Dél-Korea, valamint korábban Kína is tett ilyen vállalást. A határokon belüli szénfelhasználással kapcsolatban azonban még mindig nem sikerült előre haladni: Sharma kijelentette, hogy tisztában van vele, ez mekkora kérés, és hogy néhány ország számára nagyon nehéz a megvalósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik