Tudomány koronavírus

Ilyen hatással van a koronavírus-járvány a terhes nőkre

Image taken by Mayte Torres / Getty Images
Image taken by Mayte Torres / Getty Images

Elkészült az eddigi legnagyobb kutatás a koronavírus-járvány és a terhességi komplikációk kapcsolatáról. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pandémia alatt nagyobb volt a terhesség alatti magas vérnyomás és a terhességi diabétesz kockázata, illetve összefüggést találtak a járvány és a visszamaradott magzati fejlődés és a terhességi toxémia között is.

A kutatók a járvány alatt 152 903 szülést ellenőriztek, míg a kontrollcsoportban 172 095 terhes nő volt egy korábbi időszakból. A leggyakoribb problémák a túl korai magzatvízfolyás, a terhességi cukorbetegség, majd a terhesség alatti magas vérnyomás voltak. Ezt követte a magzat és a baba lassú fejlődése, illetve a terhességi toxémia.

Érdekes, hogy a halvaszületések és a koraszülöttek száma nem növekedett szignifikánsan a járvány alatt, a pandémiának ilyen hatása nem volt.

A kutatók megjegyzik, hogy csak az Egyesült Államokból vizsgáltak terhességeket, így lehet, hogy globálisan más tendenciák mutatkoznak. Fontos megjegyezni azt is, hogy a szakértők nem a koronavírusos terhes nőket vizsgálták, csak statisztikákat a járvány alatti és az azelőtti időszakból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik