Tudomány koronavírus

Megvizsgálták, okoznak-e vetélést a koronavírus-vakcinák

Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Három koronavírus-vakcina veszélyeit vizsgálták a terhes nőkre vonatkozóan: a Pfizer, a Moderna és a Janssen oltóanyagát nézték át amerikai kutatók, akik a JAMA tudományos folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.

A szakértők a Vaccine Safety Datalink (VSD) adatait vizsgálták át, ami egy együttműködés az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és 9 egészségügyi intézmény között. Az adatokat a 2020. december 15-e és a 2021. június 28-a közötti időszakra vizsgálták át. Számításba vették a kutatásban a vakcinagyártók eredményeit is a terhes nőkre vonatkozóan.

A 105 446 terhességből a vizsgált esetekben 13 160 spontán vetélést találtak, és 92 286 terhességnél nem volt komplikáció. A vizsgált alanyok között 7,8% kapott valamilyen Pfizert, 6% Modernát, illetve 0,5% Janssen vakcinát. Utóbbinál nem találtak annyi alanyt, hogy egyértelmű konklúziót lehessen levonni.

Az eredmények az mRNS-oltásokkal kapcsolatban azt mutatták ki, hogy nincs magasabb kockázata a vetélésnek a vakcina beadását követő 28 napban. 

A kutatók támogatást kaptak a Pfizertől az elemzéshez, de a munkát az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felügyelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik