Tudomány

Népszerű fájdalomcsillapító szedése lehet veszélyes a terhesség alatt

MoMo Productions / Getty Images
MoMo Productions / Getty Images

Közös nyilatkozatot adott ki 13 tudós a Nature Reviews Endocrinology tudományos folyóiratban, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a paracetamolt addig nem szabadna terhes nőknek fogyasztaniuk, amíg nem vizsgálják ki, hogy nincs-e magzatkárosító hatása – írja a CNN. A szakértők szerint egyre nő arra a bizonyíték, hogy a terhesség alatti paracetamolfogyasztás agyi fejlődési, reproduktív és urogenitális rendszeri problémákat okozhat, éppen ezért több kutatásra lenne szükség a témában.

A közleményt 91 kutató írta alá, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a paracetamolt mellőzzék a terhes nők, és csak akkor használják, ha azt orvosuk kifejezetten felírja. A nyilatkozat szerint még az orvos jóváhagyását követően is minimalizálniuk kellene a nőknek a hatóanyag fogyasztását a lehető legalacsonyabb hatásos dózis lehető legrövidebb ideig történő fogyasztásával.

Fontos megjegyezni, hogy magas láz és erős fájdalom esetén a paracetamol még így is jobb megoldás lehet, mint a semmi, hiszen a láz is összeköthető számos fejlődési rendellenességgel.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a nők leginkább fejfájás, izomfájdalom és hátfájás esetén használják, és nem lázra, vagy erős fájdalomra.

A paracetamol volt eddig az egyetlen fájdalomcsillapító, amelyet általában biztonságosnak tartottak a terhesség alatt, így a leendő anyáknak kevés lehetősége marad a fájdalomcsillapításra, ami nem potenciálisan káros a magzatra. Az ibuprofenről például már most tudjuk, hogy akár a baba szív- és érrendszerét is károsíthatja.

Kutatók azért vizsgálják már egy ideje a paracetamol babákra gyakorolt hatását, mert nagyon hasonló kémiai szerkezete van a ftalátokkal, utóbbiak pedig a reprodukciós képességeket ronthatják és születési rendellenességeket okozhatnak. Most már jelentős mennyiségű bizonyíték van arra, hogy az APAP megzavarja az állatok és az emberek reproduktív fejlődését – ez azonban nem jelenti azt, hogy valaki ne ehetne meg egy-egy szem paracetamoltartalmú gyógyszert néhanapján, ha terhes.

A CNN által megkérdezett szakértők szerint ugyanis a rövid távú, két hétnél kevesebb ideig történő szedés egyelőre kockázatmentesnek tűnik. Ennek ellenére érdemes kétszer meggondolni, hogy olyan problémákra szedjük-e terhesen, amelyek egyébként nem igényelnek azonnali láz- és fájdalomcsillapítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik