Tudomány zöldövezet

Óriási lépést tett az EU a klímaváltozás lassítása felé

Bim / Getty Images
Bim / Getty Images

Újabb 24 ország aláírta az Egyesült Államok és az Európai Unió közös kezdeményezését a metánkibocsátás csökkentésére – írja a Reuters. Az aláíró országok azt ígérik meg, hogy a következő évtizedben a metánkibocsátásukat 30 százalékkal csökkentik. Klímaszakértők szerint ez jelenleg az egyik legjelentősebb lépés a párizsi klímaegyezmény teljesítése felé.

A metán viszonylag rövid élettartamú a szén-dioxidhoz képest, utóbbi több száz évig marad a légkörben. A metán azonban egy 20 éves periódus alatt több mint nyolcvanszor jobban melegíti a légkört, mint a szén-dioxid. A fő forrásai közé tartozik a földgáztermelés és a repesztéses olajbányászat, az állattartás és a mezőgazdaság egyéb formái.

Abstract Aerial Art / Getty Images

„A metánszennyezés csökkentése a leggyorsabb lehetőség arra, hogy segítsünk elkerülni a legégetőbb éghajlati problémáinkat, beleértve a termésveszteséget, az erdőtüzeket, a szélsőséges időjárást és a tengerszint emelkedését” – írta Fred Krupp, a Környezetvédelmi Alap elnöke egy sajtóközleményben.

Jelenleg 33 ország írta alá a Globális Metánvállalás (Global Methane Pledge) céljait, a húsz legnagyobb kibocsátó közül kilenc köztük van. Ezek az Egyesült Államokon és az Európai Unión kívül Kanada, Indonézia, Pakisztán, Mexikó, Nigéria, Argentína és Irak. Kína, India, Oroszország és Brazília, a legnagyobb metánkibocsátók, még nem írták alá a vállalást.

Becslések szerint, ha az egész bolygó bevállalná a 30 százalékos csökkenést, 2050-ig 0,2 Celsius-fokkal kevesebbet melegedne a légkör.

A Nemzetközi Energiaügynökség múlt heti jelentése szerint olyan technológia létezik jelenleg, amivel 2030-ra az olaj- és gázipari műveletek globális metánkibocsátásának 75 százalékát lehet csökkenteni.

Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője egy online találkozón kijelentette: a metánkibocsátás csökkentése nem adu-ász, ezt ki kell egészíteni a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedésekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik