Tudomány zöldövezet

Metán szivárog a magyarországi létesítményekből

A Clean Air Task Force (CATF) a legkorszerűbb infravörös kamerával méri fel az európai olaj- és gázipari létesítményekből távozó metánt. A szervezet munkatársai eddig hét ország több mint 120 helyszínét keresték fel, a telepek többségénél veszélyes, láthatatlan metánkibocsátást dokumentáltak.

A CATF most a németországi, olaszországi és magyarországi felvételeket tette közzé, ezek a CutMethaneEU kampány első nyilvánosságra hozott bizonyítékai. A videók, adatok és egy, a metánkibocsátás csökkentéséről szóló petíció a projekt oldalán érhetők el.

„Mindannyiunkat megdöbbentette, hogy a metánkibocsátás mennyire elterjedt Európa-szerte” – nyilatkozta James Turitto kampánymenedzser. Mint mondta, kérdés, hogy a cégek és a döntéshozók eddig miért nem mérték fel hasonló módszerrel az emissziót.

Alexandros Maragos / Getty Images

A most alkalmazott infravörös-technológiával az Egyesült Államokban korábban is elemezték a kibocsátást. A CATF célja, hogy az elkövetkező hónapokban további helyszíneket is felkeressen, és még több bizonyítékot tegyen közzé.

A csapat Magyarországon a gázinfrastruktúra nyolc pontján készített felvételeket.

A metán a szén-dioxid mellett a klímaváltozás egyik fő mozgatórugója. Jonathan Banks, a CATF szuperszennyezőkkel foglalkozó szakembere szerint megfelelő intézkedésekkel 2025-re 70 százalékkal csökkenthetnénk az európai metánemissziót. Mint hozzátette, a döntéshozók feladata, hogy rávegyék a vállalatokat a változtatásra.

Az Európai Bizottság 2020 októberében adta ki metánstratégiáját. A végleges verzió 2021 utolsó negyedévében jelenhet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik