Tudomány zöldövezet

A világ vezető egészségügyi szaklapjai követelik a kormányoktól: tegyenek valamit a klímaváltozás ellen

Ivan Nikiforov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ivan Nikiforov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Többek között a The BMJ, The Lancet, a New England Journal of Medicine, az East African Medical Journal, a Chinese Science Bulletin, a National Medical Journal of India, a Medical Journal of Australia, és 50 BMJ specializált szaklap hozott le olyan nyílt levelet, ami a kormányokat szólítja meg, és a klímaváltozás mérsékléséért áll ki – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Összesen több mint 200 tudományos folyóiratban jelent meg ugyanaz a felhívás: drasztikusabb cselekvésre van szükség, ha vissza akarjuk szorítani a klímaváltozást, és ezzel annak egészségügyi hatásait is.

Soha nem volt még ekkora együttműködés a szaklapok között, ez is mutatja, hogy a probléma milyen sürgető – írja a sajtóközlemény. 

Az időzítés nem véletlen: hamarosan lezajlik a COP26-ot megelőző utolsó ENSZ közgyűlés. A tudományos lapok kiemelték: évtizedek óta készülnek kutatások a klímaváltozás kedvezőtlen egészségügyi hatásairól, de egyelőre nem megfelelő komolysággal kezeljük a témát.

A szélsőséges hőmérsékletek, a pusztító időjárási események és az alapvető ökoszisztémák összeomlása mind hat az egészségügyi állapotunkra, és ezekből egyre többet láthatunk, ahogy a klímaváltozás előrehalad. Ezek a veszélyek ráadásul aránytalanul a szegényebb rétegeket érintik jobban, és azokat, akik egyébként is sérülékenyebbek. A klímaváltozás felgyorsulásáért felelős leggazdagabb réteg szinte semmit nem érzékel belőlük.

A nylít levél sürgeti a kormányokat, hogy lépjenek közbe a társadalmak és a gazdaság minél gyorsabb átalakításával, például a közlekedési rendszerek, a városok, az élelmiszertermelés és -elosztás, a pénzügyi befektetések piacának és az egészségügyi rendszereknek az újratervezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik