Tudomány

Ilyen a tengeren úszó tehenészet

Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Peter és Minke van Wingerden azzal a céllal nyitotta meg 2019-ben az úszó gazdaságot, hogy „behozzák a vidéket a városba”, növeljék a fogyasztói tudatosságot és mezőgazdasági területet alakítsanak ki – tudósít az MTI.

„A vízen vagyunk, így a gazdaság együtt mozog az árapállyal és akár két méter magasra is felemelkedik. Áradás esetén is tudjuk folytatni a termelést” – jegyezte meg Minke van Wingerden.

A fenntarthatóság jegyében a gazdaság teheneit speciális keverékkel etetik. A mixet alkotó szőlő egy élelmiszerbankból, a gabona egy helyi sörfőzdéből, a fű a helyi golfpályákról és a fociklubból származik, ezzel megspórolva az állatok hagyományos takarmányának előállításával együtt járó hulladékot és károsanyag-kibocsátást.

A tehenek végtermékét kerti használatra feldolgozzák, a vizeletüket megtisztítják és az itatásukra használt vízként újrahasznosítják. Az istállót szegélyező több tucat napelem elegendő energiát termel a gazdaság működtetéséhez. A teheneket robotok fejik, a termékeket egy út menti boltban árulják, valamint a városi éttermeknek szállítják ki elektromos járműveken.

Európát tekintve Hollandiában az egyik legmagasabb az éghajlatváltozásért felelős gázok egy főre jutó kibocsátása, és óriási problémát jelent a mezőgazdasági emisszió. Mindez a kibocsátás hozzájárul a tengervízszint emelkedéséhez, miközben Hollandia területének egyharmada már most a tengerszint alatt van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik