Tudomány zöldövezet

Több millió kagyló főtt meg a kanadai hőhullámban

Több tízezer kagyló és csiga pusztult el Vancouvernél a Kanadát sújtó hőhullámban – írja az Insider. Chris Harley, a Brit Columbiai Egyetem tengerbiológusa vasárnap lett figyelmes a Kitsilano Beach környékén terjengő kellemetlen szagra. A szakembert sokkolta a felfedezés, az élőlények gyakorlatilag megfőttek a forróságban.

Brit Columbiában június végén egymást követően három napon is rekordmeleget dokumentáltak. Azt nem tudni, hogy a kagylók és csigák mikor pusztultak el.

temmuzcan / Getty Images

Harley szerint az árapályhoz alkalmazkodott helyi állatok nagyjából 30 Celsius-fokig képesek életben maradni. Június 28-án közel 50 Celsius-fokot mértek Vancouvernél. A kutató hozzátette, az élőlények pusztulása átmenetileg befolyásolni fogja a helyi vízminőséget, a kagylók és csigák ugyanis fontos szerepet töltenek be a víz szűrésében.

A vancouveri adatok alapján Harley úgy véli, hogy több mint egymilliárd állat pusztulhatott el a Salish-tenger partvidékén.

Nem ez az első alkalom, amikor egy kánikula okoz hasonló jelenséget, 2019-ben a kaliforniai Bodega Headnél vesztek el tömegesen a kagylók.

A mostani észak-amerikai hőhullám a szakértők szerint nem alakulhatott volna ki a klímaváltozás nélkül. A pusztító esemény hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik