Tudomány zöldövezet

A klímaváltozás okozhatta az észak-amerikai hőhullámot

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint gyakorlatilag lehetetlen lett volna egy, a mostani észak-amerikai kánikulához hasonló hőhullám a klímaváltozás nélkül – írja az MTI. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlati rendszer átléphetett egy határt, és már egy kis felmelegedés is elősegíti az extrém hőmérsékletek kialakulását, ami további, halálos áldozatokat is követelő hőhullámokkal fenyeget.

A Csendes-óceán északnyugati térségében most lezajlott kánikula alatt számos melegrekord megdőlt. A délnyugat-kanadai Lyttonban 49,6 Celsius-fokot mértek, ami új országos csúcsnak számít. A falut a hőségben egy futótűz szinte teljesen elpusztította. Az egyesült államokbeli Oregon és Washington államban, illetve Kanada nyugati tartományaiban több városban mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet.

A kutatók szerint a szélsőséges időjárás messze kívül esett a történelmileg megfigyelt hőmérsékleti tartományon. A statisztikai elemzés alapján a most tapasztalt meleg ezerévente egyszer fordulhat elő, de az iparosodás előtti időszakhoz képest 1,2 Celsius fokkal megnőtt globális hőmérséklet körülményei között is ritka jelenség.

Az üvegházgázak kibocsátása által okozott felmelegedés nélkül legalább 150-szer ritkább, vagy gyakorlatilag lehetetlen lenne egy ilyen esemény.

Az emisszió jelenlegi szintje mellett 2040-re 2 Celsius-fokkal emelkedhet meg a hőmérséklet. Ilyen körülmények között a múlt heti hőhullám még 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna, ami potenciálisan 50 Celsius-fok fölötti rekordhőmérséklettel járt volna. 2 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén az észak-amerikaihoz hasonló kánikulák öt-tíz évente bekövetkezhetnek.

JIM WATSON / AFP

A World Weather Attribution kezdeményezés kutatói éghajlati modellek segítségével hasonlították össze, hogy mit okozott a jelenlegi felmelegedés, illetve mi lett volna a klímaváltozás hatásai nélkül. Két magyarázatot találtak arra, hogy mi tette valószínűbbé a szélsőséges hőséget.

Az egyik szerint a jelenség egy statisztikai balszerencse, és a korábbi aszály és a szokatlan légköri körülmények a klímaváltozással együtt vezettek a kiugró hőmérsékletekhez. A másik alapján ugyanakkor a globális klímarendszer átlépte azt a határt, amikor már a legkisebb felmelegedés is a hőmérséklet gyors emelkedéséhez vezet. Eszerint a korábbi klímamodellek előrejelzéseivel szemben gyakrabban várhatók hőhullámok.

A szakértők szerint a kánikulákra az északi félteke más térségeiben, így Európában is fel kell készülni. Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változások Intézetének munkatársa és a csapat tagja példátlannak nevezte a mostani jelenséget, és aggasztónak tartja, hogy 4-5 Celsius-fokkal nőttek a rekordok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik