Tudomány zöldövezet

A mostanihoz hasonló forróság mindennapos lesz a jövőben

Lakatos Mónika, éghajlati szakértő, a földtudományok doktora és az Országos Meteorológiai Szolgálat tanácsadója, illetve Szabó Péter, éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi munkatársa, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ megbízott éghajlati szakértője a Másfélfokon mutatják be, hogy milyen extrém forróságot okozhat a klímaváltozás. Mint írják, 2021 júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta, Budapesten már június 18-án, országos átlagban pedig június 21-én átlépte a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. A hőhullám rövid, átmenti felfrissüléstől eltekintve azóta is kitart. Ismét ízelítőt kapunk abból, ami a klímaváltozás miatt valószínűleg mindennapos lesz a jövőben.

Budapest a leginkább veszélyeztetett, a városi hősziget jelenség ugyanis fokozza a felmelegedés hatásait. A fővárosban az 1901–1930 közötti időszakban átlagosan 11 hőhullámos nap fordult elő évente, ezeken a napokon a napi középhőmérséklet legalább 25 Celsius-fok volt (hőségriadó első fokozat). 1991–2020 között ugyanakkor már 26 ilyen nap volt Budapesten.

A másodfok kritériumának megfelelő, legalább 3 napig 25 Celsius-fokot elérő középhőmérsékletű napokból is több lett, évi számuk 1961–1990-re megduplázódott, 1991–2020-ra pedig megháromszorozódott a múlt század első három évtizedéhez képest.

A legkomolyabb megterhelést jelentő harmadfokú hőségriadós napok száma, amikor legalább 3 napig 27 Celsius-fok vagy annál magasabb a középhőmérséklet, szintén látványosan nőtt.

Míg a múlt század elején nem érte el a 2 napot sem évente az ilyen napok száma, és még az 1961–1990-es normált is csak 2 ilyen nap jellemezte, addig a jelen klímában már 7 nap felel meg átlagosan a harmadfok feltételének Budapesten.

Emelkedett a trópusi éjszakák száma, ilyenkor éjszaka sem csökken 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. 1991–2020 között már 18 ilyen éjszakát kellett elszenvednünk átlagosan, a legtöbbet 2019-ben, amikor 41 trópusi éjszakát dokumentáltak Budapesten.

Mohos Márton / 24.hu

Egy hőhullám hatása nemcsak a hosszától, hanem az intenzitásától és a hőhullám során tapasztalt legmagasabb hőmérséklettől is függ. A leghosszabb, 30 napig tartó kánikula 2018 nyarán alakult ki Budapesten, míg a legmagasabb csúcshőmérsékletet elérő (33,4 Celsius-fok napi középhőmérséklet), 15 napig tartó hőségperiódus 2007-ben lépett fel. A legintenzívebb (25 Celsius-fok feletti hőmérséklet összeg) hőhullám 2013-ban jelentkezett, és 25 napig tartott.

A melegedés országos szinten is problémát okoz. 1981 után több területen, főként a Kisalföldön és a Dél-Alföldön a két hetet is meghaladta a hőhullámos napok számának növekedése.

Ízelítő a jövőből

Az előrejelzések alapján a helyzet csak rosszabb lesz. Az optimista forgatókönyv szerint 10–24-gyel, a pesszimista szcenárió alapján 26–54-gyel több hőhullámos nap várható a fővárosban évente.

A hőhullámos napok száma országosan a legoptimistább szimuláció szerint a 21. század közepére legalább az 1971–2000-es érték kétszeresére nő, a század végére pedig az indikátor évi átlagos előfordulása megközelítheti az egy hónapot.

Az adatok alapján 2000 előtt országos átlagban alig fordult elő harmadfokú hőségriadós év, 2000 után viszont már évi átlagban 2 ilyen nap volt. A 2021–2050-ös periódusban már az elmúlt évekhez képest akár háromszorosára is nőhet az érték. 2051–2080-ban ennél is nagyobb mértékben fog növekedni a harmadfokú hőségriadós napok országos száma: ami extrém volt a közeli múltban, az teljesen átlagossá válhat.

A gyakoribb, hosszabb és intenzívebb hőhullámok nagyobb kockázatot jelentenek az idősek és a betegek számára, de az egészséges szervezet koncentráló képességét is visszavetik. Növekedni fog az UV-sugárzás okozta egészségügyi stressz is. A hőhullámok általában aszállyal párosulnak, ez a mezőgazdasági tevékenységre lesz negatív hatással. Számos sekély tó és vízfolyás esetében a hőhullámok gyakoribbá válása elősegítheti az eutrofizáció felgyorsulását, ami súlyosan hathat vízi ökoszisztémákra. A melegedés hatására az energiaigények is módosulnak majd: télen az energiaszükséglet csökkenni fog, míg nyáron a hűtési villamosenergia-igény jelentősen növekedhet.

Ha nem mérsékeljük az üvegházgázok kibocsátását, és ugyanezen a pályán haladva változtatjuk meg bolygónk éghajlatát, akkor a helyzet csak rosszabbodni fog. A hatások már most is érezhetők, az alkalmazkodással pedig nem késlekedhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik