Tudomány zöldövezet

Minden évben milliókat öl meg a szélsőséges hőmérséklet

Egy új vizsgálat alapján évente 5 millió ember hal meg világszerte a szélsőséges hideg vagy meleg idő miatt – írja a The Guardian. A szakértők szerint a hő okozta halálozások száma egyre emelkedik. A nemzetközi kutatócsoport a globális elhalálozást vizsgálva arra jutott, hogy az esetek 9,4 százalékának hátterében az extrém hideg vagy a forróság állt.

A szakértők úgy vélik, hogy a klímaváltozás miatt emelkedni fog a hasonló halálesetek száma.

A csapat 43 ország 750 helyszínének időjárási és halálozási adatait elemezte, az információkat 2000 és 2019 között gyűjtötték be.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az érintett periódusban többen haltak meg a hideg, mint a meleg miatt, de az arányok kezdenek eltolódni, egyre több a forrósággal kapcsolatos eset. Yuming Guo, a Monash Egyetem munkatársa és a tanulmány társzerzője szerint a trend folytatódni fog, és a teljes halálozási arány is emelkedik majd. Mint mondta, Európában már most elkezdett nőni az esetszám.

A szésőségesen magas hőmérséklet a legnagyobb arányban Kelet-Európában, a hideg pedig Szubszaharai Afrikában pusztított. A forróság és az extrém hideg egyaránt növelhetik a szív- és érrendszeri események, például a szívroham kockázatát. Azok különösen fenyegetettek, akiknek van a szívüket vagy tüdejüket érintő betegségük.

A kutatók úgy vélik, hogy alkalmazkodásra, például az épületek hőszigetelésének javítására van szükség. A felmelegedés Magyarországon is meg fogja terhelni az egészségügyet, hazánkban a szélsőséges nyári forróság egyre gyakoribb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik