Tudomány zöldövezet

Több száz teknős teteme sodródott partra Srí Lankán

Ishara S. KODIKARA / AFP
Ishara S. KODIKARA / AFP

Több száz teknős teteme sodródott partra Srí Lankán – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A jelenség hátterében az X-Press Pearl konténerhajó kigyulladása áll, szakértők szerint az eset az ország történetének legsúlyosabb, ember okozta környezeti katasztrófája.

Kapcsolódó
Tömegesen pusztulnak az állatok Srí Lanka vizeiben
Az X-Press Pearl majdnem két héten át lángolt Colombo közelében, majd június 2-án elsüllyedt.

A Szingapúrban regisztrált X-Press Pearl május 20-án kapott lángra. Fedélzetén 1486 konténert szállított, bennük többek között 25 tonnányi salétromsavat. Június 2-án süllyedt el, amikor egy mentőcsapat megpróbálta elvontatni a partok közeléből.

A hajó orosz kapitánya csütörtökön jelent meg a bíróság előtt, de vádemelés még nem történt. A kormány 15 embert nevezett meg társvádlottként az ügyben.

A vízbe került méreganyagok legalább 176 teknőst, 20 delfint és négy bálnát öltek meg.

Mahinda Amaraweera környezetvédelmi miniszter szerint egy helyi televízió felvételeket készített a partra sodródó tetemekről, a nagy mennyiségű műanyag granulátumról és az önkéntesekről, akik megpróbálják megtisztítani a partot. A rakomány jelentős része műanyag alapú volt.

A legtöbb tetemet a nyugati partnál találták meg, a hajókatasztrófa által közvetlenül érintett területen. A hatóságok az elmúlt héten megszüntették a halászati tilalmat az érintett térségben, noha szakértők szerint a tengeri élővilágot érintő veszélyek nem múltak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik