Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak az állatok Srí Lanka vizeiben

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Az elmúlt hetekben 118 teknős, 17 delfin és öt bálna teteme sodródott partra Srí Lankában – írja az MTI. A helyi természetvédelmi hivatal szerint az állatok pusztulását a Colombo közelében május 20-án kigyulladt, majd elsüllyedt X-Press Pearl konténerhajóról szivárgó szennyeződések okozták. A hajó 297 tonna nehéz tüzelőolajat, 51 tonna gázolajat és 81 konténernyi veszélyes anyagot, köztük 25 tonna salétromsavat szállított. Emellett 78 tonna műanyag pellet is utazott a fedélzetén.

Kapcsolódó
Egy lángoló hajó okozott környezeti katasztrófát Srí Lanka partjainál
A hajóról több tonna műanyag került a partokra.

Az első elemzések arra utalnak, hogy a tengeri állatok nem természetes módon pusztultak el, a bizonyítékok alapján haláluk előtt fulladoztak. C. B. Ratnajake természetvédelmi és erdészeti miniszter közölte, hogy az elpusztult állatokon további vizsgálatokat végeznek, és a kormány szakértői által készített jelentést hamarosan benyújtják a bíróságra.

A tárca szóvivője kiemelte, a közelmúltban elpusztult állatokon külső égési sérülések is voltak, ami szintén azt bizonyítja, hogy nem természetes halált haltak.

Az ökológiai kár még annál is nagyobb, mint amekkorától a helyi természetvédelmi hatóságok eleinte tartottak. Már hírek érkeztek korallzátonyon élő halak tömeges pusztulásáról is.

A szingapúri zászló alatt hajózó X-Press Pearl 1486 konténert szállított az indiai Hazirából május 15-én. A hajó a colombói kikötőhöz közelítve küldött vészjelet május 20-án, majd kigyulladt. A környezetvédelmi hatóságok szerint a lángoló hajó környezeti katasztrófát idézett elő, a partra vetődött roncsai és a hajó fedélzetéről a tengerbe jutott anyagok súlyosan károsították a környező tengerpartokat.

A Srí Lanka-i hatóságok vizsgálatot indítottak a katasztrófa miatt. A közelmúltban Rohita Abejgunavardena közlekedési és hajózási miniszter jelentette be, hogy 40 millió dolláros kártérítést követelnek a teherhajó üzemeltetőjétől, az X-Press Feeders vállalattól.

Az X-Press Pearl majdnem két héten át égett Colombo közelében, majd június 2-án elsüllyedt. A szennyezés halászati és turisztikai szempontból is fontos partszakaszokat érint mintegy 80 kilométer hosszan. Srí Lanka-i környezetvédők az ország történetének legsúlyosabb tengeri szennyezéséről beszélnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik