Tudomány

Megfejtették a legközelebbi óriáscsillag rejtélyét

ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al
ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al

A Betelgeuse a téli égbolt egyik jellegzetes csillaga, az Orion csillagkép bal vállát jelöli ki. A jellegzetes, fényesvörösen világító égitest régóta foglalkoztatta a kutatókat, de az érdeklődés új lendületet kapott, amikor a csillag a közelmúltban furcsán kezdett viselkedni. Normál esetben ez az egyik legfényesebb csillag az égbolton, de 2019 óta két elhalványodását is megfigyelték, míg múlt évben végül tényleg úgy is maradt.

Magyar kutatók tavaly megállapították, hogy a halványodás első számú gyanított oka, vagyis az, hogy a csillag fel fog robbanni, nem reális, most pedig arra is sikerült rájönni, mitől halványodott el az égbolton: belga kutatók rájöttek, hogy egész egyszerűen egy óriási porfelhő „úszott be” közénk és a csillag közé – írja a BBC.

Kapcsolódó
Mégsem haldoklik a legközelebbi óriáscsillag
Még bőven van ideje, mielőtt szupernóva lesz belőle.

A Betelgeuse csillagászati léptékekben közel van a Földhöz, mindössze 550 fényévnyire, és átlagosan 400 naponta elhalványodik, majd visszaerősödik a fénye. 18 hónappal ezelőtt azonban sokkal halványabbá vált, és úgy is maradt.

A furcsa változásnak az lehet az oka, hogy a csillagon egy hideg folt keletkezett (ebben semmi új nincs), aminek hatására gázfelhő jött létre, ez így együtt pedig elhalványította a fényét a Földről nézve.

A porfelhős teóriát egyébként magyar kutatók is megerősítették már, de ők úgy gondolták, hogy erre még a csillag pulzációja is ráerősített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik