Tudomány

Hatalmas forgó struktúrákat találtak az űrben

Egy új tanulmányban Peng Wang, a Potsdami Leibniz Asztrofizikai Intézet munkatársa és kollégái azt írják, megtalálhatták az univerzum legnagyobb forgó struktúráit – írja a Live Science. A megfigyelt, galaxisokból álló indák esetenként több száz millió fényév hosszúak lehetnek.

A különböző objektumok a bolygóktól a csillagokon át a galaxisokig gyakran pörögnek, a galaxishalmazok viszont sok esetben kifejezetten lassan forognak, már ha forognak. Egyes kutatók arra jutottak, hogy kozmikus skálán ez lehet az a határ, ahol a forgás véget ér.

A friss eredmények cáfolják ezt az elképzelést: úgy tűnik, a galaxisokból álló hatalmas szálak is képesek pörögni.

Noam Libeskind, a Potsdami Leibniz Asztrofizikai Intézet szakértője és a csapat tagja szerint bizonyos struktúrák olyan óriásiak, hogy azokban a rendszerek is csak porszemeknek tűnnek.

sololos / Getty Images

Korábbi vizsgálatok alapján a mintegy 13,8 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanás után az ismert anyag nagy részét alkotó gáz hatalmas lapokba omlott össze. Ezen lapok aztán feldarabolódtak, kialakítva a kozmikus háló szálait.

A szakértők most a Sloan Digital Sky Survey adatait felhasználva 17 ezer ilyen indát, illetve az azokban lévő galaxisok sebességét elemezték. Az eredmények alapján a rendszerek egy középső tengely mentén forognak. A csapat nem állítja, hogy minden kozmikus szál pörög, de úgy vélik, léteznek olyanok, amelyek forognak.

Egyelőre nem tudni, hogy a pörgés miként alakult ki, de a kutatók szerint a jelenség az ősrobbanás után jött létre. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy ahogy a szálak gravitációja összerántotta a gázt, a port és egyéb anyagokat, az erők hatására forgás kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik