Tudomány zöldövezet

A Dunából pótolnák a Fertő-tó vizét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Magyarországról, a Mosoni-Dunából pótolnák a hiányzó vizet a Fertő-tóban és a Fertőzugban.

A burgenlandi tartományi kormány egy tíz hónapja létrehozott munkacsoportja arra a következtetésre jutott, hogy már nem elég megakadályozni a helyben keletkezett víz elfolyását, kívülről kell vizet szállítani a térséget sújtó szárazság leküzdésére. Erre jó alkalmat kínál, hogy Magyarországon éppen meghosszabbítják a Mosoni-Duna csatornáját, amihez Burgenland 3 millió euróval járul hozzá, és a csatornát az osztrák határig meghosszabbítják – számol be az MTI.

Heinrich Dorner tartományi tanácsos szerint másodpercenként 1-4,5 köbméter vízhez juthatnának ily módon, a Fertő-tó szintjének egy centiméterrel való megemeléséhez három millió köbméter vízre lenne szükség.

De nem csak a Fertő-tó vízszintjéről van szó, a Fertőzug egész térségének pótlólagos vízre van szüksége a mezőgazdasági tevékenység fenntartásához.

Egy szakértői tanulmány szerint a Mosoni-Dunából nyerhető víz egyaránt alkalmas a Fertő-tó vízének feltöltésére és a talajvíz szintjének megemelésére a Fertőzugban, a talajvízszint emelése jót tenne a fertőzugi szikes tavaknak is. A munkacsoport vezetője, Christian Sailer azt mondta, hogy egyeztetni fognak a projektről a magyar hatóságokkal, szavai szerint Magyarországon „éppen folyamatban van a pályázat a Mosoni-Duna vízelvezetőjének meghosszabbítására”. A Zöldek tartományi szervezete a lehető legnagyobb óvatosságra intett a mesterséges vízpótlás tervével kapcsolatban. Mint írták, „folyamatos és átlátható monitorozásra van szükség, mert nagyon érzékeny a Fertő-tó vízének összetétele”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik