Tudomány zöldövezet

Megbolondult a márciusi időjárás Magyarországon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Másfélfok friss kutatása alapján az utóbbi időkben eltolódott a tavaszkezdet Magyarországon. Az elemzéshez az elmúlt öt évtized hazai időjárási adatait használták fel.

Úgy tűnik, egyre kevésbé igaz a népi bölcsesség, mely szerint Sándor, József és Benedek hozzák a meleget.

A cikk szerint az ezredforduló óta már csak 50-70 százalékban válik be a korábbi évtizedekben 80-100 százalék közötti biztonsággal igaz népi bölcsesség. Az adatok alapján a tavaszkezdet elmosódott, illetve korábbra került, a március eleji időszak pedig önmagában melegebb a korábbi évtizedekhez képest.

Kapcsolódó
Melegszik az idő, kocsmából hozzák ki a tavaszt
Idén bejön a népi jóslat, Sándor József és Benedek meghozza a meleget, már ha Jégtörő Mátyás rájuk bukkan az ivóban. Kik voltak ők és miért volt mindhármuknál egy-egy zsáknyi jóidő?

A tavaszi napéjegyenlőség közelsége miatt természetes, hogy a Sándor, József és Benedek névnapok környékén emelkedni kezd a hőmérséklet. Az elmúlt 20 évben ugyanakkor kevésbé volt megbízható az ismert mondás. Ennek oka az, hogy az utóbbi időkben a március közepi felmelegedés kisebb mértékűnek bizonyult, hiszen a hónap elején már eleve rendszeresen magasabb volt a hőmérséklet. Időnként a felmelegedés is elmarad, és úgy tűnik, a márciusi időjárás egyre szeszélyesebb.

A Másfélfok szerint a márciusi átlaghőmérséklet 2011‒2019-ben már megközelítette a 7 Celsius-fokot, a korábbi évtizedekben viszont 5-6 Celsius-fok volt jellemző. A 10 Celsius-fok feletti középhőmérsékletű napok száma a korábbi évtizedekben jellemző 2-5-ről hétre növekedett.

A tavasz eltolódása elsőre ugyan kellemesnek tűnhet, a márciusi változások ugyanakkor súlyos károkat okozhatnak a természetnek. Az évszak korábbi kezdete például befolyásolhatja a növények életciklusát, és ily módon az egész ökoszisztémára hathat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik