Tudomány zöldövezet

Veszélyes kórokozót találtak egy ázsiai szigeten

Egy rendkívül veszélyes, kórházakban előforduló gombát azonosítottak egy ázsiai szigeten – írja a Live Science. Ez az első alkalom, amikor a természetben mutatták ki a több gyógyszernek is ellenálló kórokozót, a Candida aurist. A kutatók bíznak benne, hogy a felfedezés segíthet megérteni a gomba eredetét, amely az elmúlt bő egy évtizedben a világ különböző pontjain bukkant fel.

Orvosi rejtély, hogy honnan származik

– mondta Dr. Arturo Casadevall, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki az új tanulmányhoz írt véleményt. A szakértő úgy véli, a friss eredmények a kirakós fontos részét képezik.

A Candida aurist 2009-ben fedezték fel egy japán páciensben, az észleléssel nagyjából egy időben a világ más tájain is kimutatták. A mikroba súlyos fertőzést okozhat a véráramban, különösen azoknál a betegeknél, akiknek katéterre, etető- vagy lélegeztetőcsőre van szükségük. Mivel a gomba több gyógyszerrel szemben is ellenálló, a kezelés sokszor igen nehéz. Casadevall szerint, amikor a kórokozó felbukkan egy kórházban, az súlyos helyzetet eredményezhet.

Bár a Candida auris egyes rokonait megtalálták már növényekben és vízi környezetekben, magát a fajt eddig nem azonosították a természetben. Casadevall és kollégái korábban arra jutottak, hogy a mikroba a klímaváltozás hatására alkalmazkodhatott a meleghez, és így vált alkalmassá az emberek megfertőzésére.

Dinodia Photo / Getty Images

Anuradha Csovdhari, a Delhi Egyetem szakértője csapatával a közelmúltban az Andamán-szigetek nyolc pontjáról begyűjtött víz- és talajmintákat elemezte. Az Indiai-óceánon fekvő szigetcsoport Indiától mintegy ezer kilométerre fekszik.

A kórokozót két helyen, egy sós mocsárban és egy parton észlelték.

Előbbi területen nem nagyon járnak emberek, utóbbi helyen viszont valamivel nagyobb az aktivitás. Csovdhari szerint a parton talált mikrobák mind rezisztensek, és jobban hasonlítanak a kórházakban előforduló típusra. A mocsárban talált egyik verzió még kevésbé alkalmazkodott a meleghez.

Érdemes kiemelni: az új tanulmány nem jelenti azt, hogy a Candida auris az Andamán-szigetekről származik. Elképzelhető, hogy a területre is emberek hurcolták be, esetleg az óceáni áramlatokkal jutott el a régióba. Az eredmények ennek ellenére fontosak, hiszen hozzájárulhatnak a kórokozó alaposabb megismeréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik