Tudomány koronavírus

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az mRNS-vakcinák a vírus átadását is gátolják

THOMAS KIENZLE / AFP
THOMAS KIENZLE / AFP

Tíz nappal a második Pfizer vagy Moderna vakcina beadása után 80 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy valaki PCR-pozitív lesz koronavírusra a be nem oltott személyekhez képest – olvasható az Eurekalert portálon megjelent sajtóközleményben. Ez azért fontos, mert így a vírus átadását is 80 százalékban gátolja az oltás, ugyanis a tünetmentes beoltott fertőzöttek sem adják tovább a patogént.

A Clinical Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent tanulmány konklúziója az, hogy a messenger RNS-vakcinák

lényegesen csökkentik a vírus továbbadásának lehetőségét is. 

A Mayo Clinic munkatársai 39 ezer fős mintát vizsgáltak, és azt állapították meg, hogy az első dózis után 10 nappal 72 százalékkal, a második dózis után 73 százalékkal volt kisebb az esélye annak, hogy valaki az oltás ellenére is vírushordozó legyen. A különböző faktorokra korrigálva így jön ki összesen a 80 százalékkal alacsonyabb esély a fertőzöttségre.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás február 8-ig bezárólag készült, így előfordulhat, hogy az eredményeket az új mutációk terjedése torzítani fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik