Tudomány koronavírus

A beoltottak 98 százalékának nincs allergiás reakciója az mRNS-vakcinákra

ERNESTO BENAVIDES / AFP
ERNESTO BENAVIDES / AFP

Egy nagy résztvevőszámú kutatásból kiderült: a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájával, illetve a Moderna oltóanyagával beoltott egészségügyi dolgozók 98 százalékának semmiféle allergiás reakciója nem volt a vakcina után. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint súlyosabb reakciók azoknál jelentkeztek, akiknek korábban is volt már másra súlyos allergiás reakciójuk, vagy tapasztaltak korábban anafilaxiás sokkot.

A kutatást a Mass General Brigham (MGB) kórház 64 900 beoltott egészségügyi dolgozóján végezték, akik vagy a Pfizer, vagy a Moderna mRNS-oltását kapták. Az oltás után három nappal a dolgozóknak kérdőívet kellett kitölteniük az allergiás reakciókkal kapcsolatosan. A kórház kutatói megjegyezték, hogy bár a válaszadás önkéntes volt, mivel egészségügyi dolgozókról van szó, a megbízhatóság elég magas.

Az akut allergiás reakció tünetei viszketés, csalánkiütés, duzzanat és/vagy légzési nehézségek voltak. Az anafilaxiát úgy állapították meg, hogy azoknál a dolgozóknál, akik kettő vagy annál több tünetről számoltak be, megnézték a kórházi adatokat.

Joseph Prezioso / AFP

A beoltottak közül 25 929 (40%) kapta a Pfizer vakcináját, és 38 971 (60%) a Modernáét. Akut allergiás reakciót 1365 dolgozó jelentett, ez gyakoribb volt a Moderna oltóanyagánál, mint a Pfizernél. Anafilaxiát 16 dolgozónál állapítottak meg, 7 esetben Pfizertől, 9 esetben pedig Modernától. A 16 főből 10-nek volt korábbi allergiás tapasztalata, 5-nek pedig közülük anafilaxiás sokkja is. Átlagosan 17 perccel az oltás után jelentkezett az anafilaxiás probléma. Egyetlen embert kellett kórházban, intenzíven kezelni utána, a többiek nagy része EpiPenes injekció után jobban lett, hárman nem kértek kezelést.

A kutatók szerint nagyon biztató, hogy a beoltottak 98 százaléka semmilyen allergiás reakciót nem mutatott az mRNS-oltóanyagokra, a 2 százalék jó részének pedig volt korábbi hasonló tapasztalata.

A súlyos anafilaxiás sokk még így is tízezer emberből csak kicsit több, mint két főnél jelentkezett statisztikailag. 

Azoknak, akik anafilaxiás sokkot éltek át, jórészt már volt korábban ilyen tapasztalatuk. 31 százalékuknak nem volt ismeretlen ez az állapot. A szakértők azonban megjegyzik, hogy mivel a lakosságra vetítve 5 százalék az ételallergiások, 1 százalék pedig a súlyos gyógyszerallergiások aránya, még így is valószínűleg körülbelül 4000 allergiára hajlamos embert sikerült mindenféle rossz reakció nélkül beoltani. A szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák rendkívül biztonságosak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik