Tudomány zöldövezet

Aranyként csillog az Amazonas az űrből

2020 szentestéjén készült ez a fotó a perui Amazonasról a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről: az őserdő gyönyörű aranyszínben csillog, ami ugyan képen nagyon jól mutat, valójában egy elég komoly problémát jelez.

Az aranyként fénylő területek valójában olyan sávok, amelyekről kiirtották az erdőt, és az így keletkező sáros területen megülő víz veri vissza a nap fényét. Ami csillogásnak tűnik, az több pici tavacska, ami az erdőirtás helyén tanyázik. A féregszerű tekergőző vonal pedig az Inambari-folyó.

Peruban az aranybányászat komoly környezeti problémát okoz, főleg az elmúlt években, amikor is egy új aranyláz ütötte fel a fejét az országban. Madre de Dios megyében például ideiglenes városokat húztak fel az aranyásók, és egy New York méretű területet szabadítottak meg az erdőtől. A bányászat miatti áradások és a szennyezett talajvíz megjelenése is nagy probléma.

Utóbbi esetében a higany- és metilhigany-tartalommal van komoly probléma, az aranyásók ugyanis gyakran használják ezeket arra, hogy az aranyat szétválasszák a talajtól és sártól. A higany, amely maga is erős idegméreg, a tavakba szivárog, majd mikrobiális folyamatok révén átalakulhat szuper-toxikus kémiai metilhigannyá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik