Tudomány zöldövezet

Megnyílt az első halottasház, ahol komposztálják az elhunytakat

Getty Images
Getty Images

Hosszú évek fejlesztése után végre megnyílt a Recompose Seattle-ben: Katrina Spade 2011 óta foglalkozik azzal, hogy minél hatékonyabban, környezettudatos módon, és persze a kegyeletsértést mellőzve tudja visszaadni az anyatermészetnek az elhunyt embereket. Washington államban egyébként az emberek dönthetnek úgy, hogy haláluk után termőföldé komposztálják a testüket, és a földet kertészkedéshez használják – most már meg is van a helyszín, ahol erre lehetőség van.

A Vice cikke szerint decemberben komposztálták az első elhunytakat a vállalatnál. A módszert többek között az is életre hívta, hogy a temetői kapacitások világszerte végesek, ráadásul a hamvasztás roppant környezetszennyező dolog, és hozzáad a légszennyezéshez. A rekompozitálás alternatívája a bebalzsamozásnak és temetésnek vagy hamvasztásnak, természetes, biztonságos és fenntartható eljárás, amely csökkentheti a karbonkibocsátást, és a földhasználat számára is fontos.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Recompose (@recomposelife) által megosztott bejegyzés

A Washingtoni Állami Egyetemmel együtt kifejlesztett eljárás során az elhunytat egy hatszögletű acél tartályban helyezik el, amelyet faforgáccsal, lucernával és szalmával töltenek meg. A konténert lezárják, és a baktériumok 30 nap alatt lebontják a testet. A folyamat eredménye száraz, gazdag termőföld, olyasmi, mint amit a kertészetekben lehet venni és konyhakertekben lehet használni.

Minden, a csontok és a fogak is lebomlanak, mivel a rendszer tökéletes környezetet teremt a termofil (melegkedvelő) mikrobáknak és hasznos baktériumoknak ahhoz, hogy mindent nagyon gyorsan lebontsanak – magyarázta Spade.

Kapcsolódó
Komposztálhatják az elhunyt embereket
Környezetvédelmi célból a washingtoniak eldönthetik, kerti komposztként kívánják-e újrahasznosítani a testüket.

A Recompose által használt eljárás gyakorlatilag ugyanaz, amit évtizedek óta a farmokon elhullott állatoknál is alkalmaznak. A klinikai teszteket a washingtoni egyetemen végezték el, és az eredmények szerint az eljárás embereknél is biztonságos. Jelenleg 10 elhunyt befogadására alkalmas a telephely, eredetileg tízszer ennyire tervezték, de a koronavírus-járvány közbeszólt, és a bővítés nem történt meg. Ezzel együtt a pandémia csak megerősítette Spade-et és a csapatát, hogy szükség van a rekompozitálásra.

A megoldás a környezetnek is jót tesz: a Recompose szerint minden egyes test, amit rekompozitálnak, és nem eltemetnek vagy elhamvasztanak, egy tonna szén-dioxid felszabadulását gátolja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik