Tudomány zöldövezet

Új létformákat fedeztek fel az óceán mélyén

Közel 300 új mikrobát fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén, egy mélytengeri vulkán közelében – írja az IFLScience. A nemzetközi kutatócsapat egy Új-Zélandtól északra, 1830 méteres mélységben fekvő terület hidrotermális kürtőit tanulmányozta. A Brothers-vulkánnál 90 új baktérium- és archaeacsaládot, illetve 300 új mikrobanemzetséget észleltek.

A tenger fenekén található forróvizes vulkánok képesek magmát, illetve rendkívül meleg, savas vagy lúgos vizet kibocsátani.

Bár az ilyen környezet elsőre barátságtalannak tűnhet, a szélsőségeket tűrő extremofil létformák jól érzik magukat a formációknál.

Louise Reysenbach, a Portlandi Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagjai szerint a mikrobák a kürtőknél a kiáramló folyadékok geokémiáját hasznosítják.

Ralph White / Getty Images

A Brothers-vulkánnál a mikroorganizmusok két jól elkülöníthető csoportot alkotnak, az élőlények a víz hőmérsékleti és savasságbeli különbségei miatt fejlődhettek eltérően. A két csoport ugyanakkor meglepően közel él egymáshoz.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a földi élet ilyen kürtőknél alakulhatott ki. Lehetséges, hogy hasonló formációk a Naprendszer más objektumain, például a Jupiter egyik holdján is megtalálhatóak, így itt a mikrobák is kifejlődhettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik