Tudomány

Agyrázkódásos tünetekhez vezethet a kialvatlanság

Getty Images
Getty Images

Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint az egészséges főiskolai sportolók 11% és 27% százaléka szenved olyan tünetegyüttestől, ami lefedi az úgynevezett agyrázkódás utáni szindróma jeleit – olvasható az Eurekalerten közzétett sajtóközleményben. A vizsgált, majdnem 31 ezer diák közül senkinek nem volt korábban fejsérülése. Az egyik kutatott csapat az Egyesült Államok katonai főiskoláira járt, ahol rengeteget edzenek és folyamatos fizikai megpróbáltatásokon mennek keresztül, a másik csapat pedig felsőoktatási intézményekbe járó sportoló volt.

A szakértők megállapították, hogy az agyrázkódás nélküli tünetegyüttesnek három fő oka lehet a fiataloknál: az alváshiány, a stressz és a mentális egészséggel összefüggő problémák. A leggyakoribb tünetek között az állandó fáradtság, álmosság és alacsony energiaszint jelent meg.

A Sports Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a leginkább azoknál jelentkeztek a tünetek, akik

rosszul vagy rendszertelenül aludtak, illetve akiknél korábban diagnosztizáltak mentális problémákat.

A migrénes fejfájás is jó indikátora volt a tüneteknek, a mentális problémák közül pedig a depresszió és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) volt leginkább árulkodó.

A szakértők szerint mivel a vizsgált csoport fiatal profi sportolókból állt, nagy a valószínűsége, hogy az átlag lakosság között még nagyobb az aránya az agyrázkódást követő szindróma tüneteit produkálóknak. Az eredmények abban is segíthetnek, hogy az orvosok jobban tudják kezelni azokat a sportolókat, akik tényleg agyrázkódáson estek át, mert a kutatók szerint fontos leszögezni: mindegyik eset külön, személyre szabott kezeléssel kell, hogy járjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik