Tudomány

Ennyi ideig kell tartania a tökéletes nappali szunyálásnak

Getty Images
Getty Images

A TikTokon nagy népszerűségnek örvendő dr. Karan Raj időről időre hasznos tippeket oszt meg a pihentetőbb alvásért. Korábban a zokniviselés előnyeiről beszélt, nemrég pedig a napközbeni szieszta fortélyait ismertette a kíváncsi tiktokozóknak. Időnként megeshet sajnos, hogy előző éjszaka vacakul aludtunk, és szeretnénk feljebb turbózni az energiaszintünket egy kis szunyával, ám ha nem csináljuk okosan, még ronthatunk is a helyzeten, és kótyagosabban kelhetünk fel, mint ahogy leheveredés előtt éreztük magunkat. Az orvos elmondása szerint a tökéletes nappali szunya receptje nem bonyolult:

90 percet kell rászánni, mivel ennyi ideig tart egy alvási ciklus.

Az ennél hosszabb, illetve rövidebb időtartam tompultságot eredményezhet. Persze egy átlagos ebédszünet erre nem nagyon ad lehetőséget, de ha az ember szabadnapos, másfél óra alatt új erőre kaphat.

Raj azt is elárulta, hogy délután egy és négy óra közé érdemes beiktatni a nappali pihenést, ha ennél később hajtjuk le a fejünket, jó eséllyel az éjszakai alvás idejére nem fogjuk magunkat kellően álmosnak érezni, ami ismét rossz alváshoz vezethet.

Kapcsolódó
A magyarok alszanak a legrosszabbul Európában
A stressz és az alváshiány közti összefüggés meglepő eredményt hozott egy európai felmérés szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik