Tudomány

Különbséget találtak a nők és a férfiak belső órája között

Egy friss tanulmány alapján különbözik a férfiak és a nők cirkadián ritmusa – írja az MTI. Sean Anderson és Garret FitzGerald, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársai az emberek cirkadián ritmusával foglalkozó kutatásokat elemezve fedeztek fel egy mintázatot, mely alapján megállapítható, hogy különbség van a nemek között.

Az embereknek és az állatoknak több biológiai ritmusuk is van, fajunk rendelkezik a légzést, a bőr cserélődését és a szívverést szabályozó ritmusokkal is. Ezek közül a cirkadián ritmus a legismertebb, hiszen észlelhető hatása van a mindennapi életre: irányítja, mikor fekszünk le, mikor ébredünk fel, és részt vesz az anyagcserében is.

Anderson és FitzGerald összesen több mint 35 ezer ember adatait elemezték, és arra jutottak, hogy a kor és a nem alapvetően befolyásolja a test belső óráját.

Az eredmények alapján a nők hajlamosabbak a reggeli aktivitásra, míg a férfiakra inkább az esti éberség a jellemző. Azt is megfigyelték, hogy a nők rugalmasabban kezelik természetes cirkadián ritmusuk megzavarását, általában aktívabbak napközben, ami egyébként a gyerekekre is jellemző. Ugyanakkor esténként, éjszakánként kevésbé energetikusak.

Kép: Getty Images

A nők többet alszanak, és alvás közben több időt töltenek a lassú hullámú mélyalvás szakaszában, mint a férfiak, ráadásul az alvás közbeni zavaró tényezőkkel szemben is jóval ellenállóbbak. A férfiak ellenben gyakran szunyókálnak délutánonként.

A kutatók nem találták meg a nemi különbségek okát, de úgy vélik, hogy köze lehet a hagyományos anyai szerephez: természetesnek tűnik, hogy a nők cirkadiánja az utódokéval legyen összhangban. Egyes kutatások egyébként összefüggést találtak a nők cirkadián ritmusa és nemi ciklusa között is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik