Tudomány zöldövezet

Csak magunknak köszönhetjük, hogy felforr a bolygó

Andrew Merry / Getty Images
Andrew Merry / Getty Images

Egy új vizsgálat alapján szinte teljes egészében az ember okozta kibocsátás a felelős az iparosodás kora óta végbemenő globális felmelegedésért – írja az MTI. A földfelszín hőmérséklete átlagosan több mint 1 Celsius-fokkal emelkedett világszerte a 19. század közepe óta, a szélsőséges időjárási események pedig egyre gyakoribbá váltak. A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény aláírói kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest.

Az új tanulmányban a szakértők azt akarták pontosan meghatározni, hogy milyen mértékben járul hozzá közvetlenül az emberi tevékenység a felmelegedéshez, a természeti tényezők pedig mennyire enyhítik azt. Ehhez 13 különböző klímamodellt használtak fel, hogy szimulálják a várható hőmérséklet-változást három forgatókönyv alapján: az elsőben az aeroszolok hőmérsékletre gyakorolt hatását, a másodikban a természeti tényezők erejét, a harmadikban az üvegházgázok kibocsátást vették alapul.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi tevékenység 0,9-1,3 Celsius-fokkal járulhat hozzá a globális felmelegedéshez, ami szinte pontosan megfelel a ténylegesen mért, 1,1 Celsius-fokos hőmérsékleti emelkedésnek.

„Eredményeink egyértelműen megmutatják, hogy a globális felmelegedést elsősorban az ember okozza” – mondta Nathan Gillet, a Kanadai Környezeti és Klímaváltozási Intézet munkatársa az AFP-nek.

Bár a koronavírus-világjárvány hatására a felmelegedést okozó emisszió jelentősen, mintegy 7 százalékkal csökkent 2020-ban, a légkör szén-dioxid-koncentrációja azonban tovább nőtt. Az ENSZ előrejelzése szerint hasonló csökkenésnek kellene minden évben bekövetkeznie ahhoz, hogy elérjék a párizsi egyezményben megfogalmazott 1,5 Celsius-fokos célt.

Kapcsolódó
Elérhetetlen lehet a párizsi klímaegyezmény célja
Úgy tűnik, a már levegőben lévő szén-dioxid a vártnál komolyabb problémát jelent.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az ember okozta felmelegedés már majdnem elérte a kritikus küszöböt. „Ha az ember előidézte felmelegedés az általunk becsült tartomány alsó értékén van, akkor az 1,5 Celsius-fokos párizsi cél még teljesíthető bátor és azonnali kibocsátáscsökkentéssel” – mondta Gillet. A szakértő szerint a tartomány felső értékén már csak a 2 Celsius-fok alatti cél érhető el, de ehhez is komoly erőfeszítésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik