Tudomány zöldövezet

Elérhetetlen lehet a párizsi klímaegyezmény célja

Egy friss tanulmány alapján a már levegőben lévő szén-dioxid miatt nagyjából 2,3 Celsius-fokkal fog emelkedni a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest – írja az MTI. Andrew Dessler, a Texasi Mezőgazdasági és Gépészeti Egyetem munkatársa csapatával az úgynevezett büntető, vagyis a már kibocsátott üvegházhatású gázok miatt mindenképpen bekövetkező melegedés mértékét mérte fel. A számítás során figyelembe vették, hogy a bolygó egyes területei eltérő ütemben melegednek fel, és hogy a többi térség idővel behozza a lemaradást.

Dessler felhívta a figyelmet: az, hogy a melegedés mértéke meghaladja a nemzetközi célkitűzéseket, még nem jelenti azt, hogy az emberiség elvesztette a harcot a globális felmelegedéssel szemben.

A párizsi klímaegyezmény értelmében az emberiség feladata az, hogy a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2, inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk az iparosodás előtti szinthez képest.

MB Photography / Getty Images

Amennyiben sikerül belátható időn belül elérni a zéró szén-dioxid-kibocsátást, úgy a 2 Celsius-fokos melegedést sikerülhet évszázadokra kitolni, elegendő időt biztosítva az emberiségnek az alkalmazkodáshoz. „A melegedés üteme teszi az éghajlatváltozást annyira szörnyűvé. Ha 100 ezer év alatt kell hozzászoknunk néhány Celsius-fok melegedéshez, az nem jelentene akkora problémát. Azzal megbirkóznánk. Ugyanennyi emelkedés száz év alatt viszont már nagyon rossz lenne” – mondta Dessler.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik