Tudomány

A pornóból tanulják a szexet a fiatal felnőttek

Getty Images
Getty Images

Aggasztó eredményre jutott a Bostoni Orvosi Egyetem kutatása: a 18-24 év közötti amerikai fiatal felnőttek első számú forrása, ha a szexualitásról van szó, a pornó – írja az Eurekalert. Az Archives of Sexual Behavior tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a reprezentatív felmérésben részt vett emberek egynegyede mondta azt, hogy a pornófilmekből tájékozódik arról, hogyan szexeljen.

Egy kicsit kevesebb, mint 25 százalék azt nyilatkozta, hogy a szexuális partnereitől tanul, sokkal kevesebb mondta azt, hogy a szülők, a barátok, egészségügyi szakemberek vagy a média van segítségére. Talán nem meglepő, hogy a női válaszadók nagyobb arányban jelölték meg a partnerüket, mint a pornófilmeket, a férfiaknál azonban nem ez volt a helyzet. Sőt,

a heteroszexuális férfiak nagy részének a pornófilmek nyújtották a legnagyobb segítséget.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek, de főleg a heteroszexuális férfiak, alábecsülik annak a fontosságát, hogy a partnerükkel beszéljenek a szexualitásról. Nagy részük úgy gondolja, hogy a szex akkor is élvezetes lehet mindkét fél számára, ha semmilyen visszajelzést nem vesznek figyelembe a másiktól. A szakértők szerint ez valószínűleg a pornófilmek hatására alakult ki bennük.

Getty Images

A 14-17 évesek között a szülők felvilágosítása volt a legfőbb információforrás, valamint a barátokkal való beszélgetés. Ebből a korosztályból csak a válaszadók 8 százaléka mondta azt, hogy a pornófilmekből tanul a szexről. A szakértők azonban azt is megállapították, hogy azok a fiatalok, akikkel a szülők beszélgetnek a szexualitásról, kevésbé hagyatkoznak a pornófilmekre később, mint oktatóeszközre.

A kutatás vezetője, Dr. Emily Rothman elmondta: az alapvető probléma az lehet, hogy a fiatal felnőttek félreértik a pornófilmek jelentőségét. Ezek a filmek ugyanis a szórakoztatásra készülnek, és kevésbé arra, hogy oktatófilmként szolgáljanak a mindennapi szexualitáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik