Tech

Az ön gyereke néz pornóoldalakat? Hamarosan nem fog!

Az angoloknál is elindult egy kormány-konzultáció az internetről, csak ennek értelme is van.

Az Egyesült Királyságban a honatyák nem falból kezdeményeztek internetes konzultációt, hogy elkenjenek vele valamilyen internetadó-jellegű orbitális marhaságot. Egy olyan problémára akarnak megfelelő választ kapni, amit igazából az internet megjelenése óta senki sem szabályoz rendesen: azt, hogy a 18 év alattiak tényleg ne juthassanak be olyan weboldalakra, ami nem nekik való.

Tudja a jelszót? Tudom. Akkor jó!

Tény, hogy manapság a nevetségesség szintjéig látszatszerű az a módszer, amivel a felnőtteknek szánt tartalmakat védik az internet nagy részén. Igen, mi is, meg mindenki más, mert ez ma a szabvány.

Az ilyen, meg olyan törvény akárhanyadik akármije szerint a következő tartalom megtekintése csak 18 év felettieknek ajánlott. Ön elmúlt 18 éves? Igen / nem.

Most komolyan, látott már olyan 14 éves fiatalt, aki nagyon, de nagyon rá van kattanva mondjuk a Trükkös Nővérkék 2 című filmre, és egy ilyen kérdést olvasva hirtelen magába száll, mondván: ja, még nem múltam el 18, hagyom is az egészet a fenébe? Na ugye. A brit parlamentben szintén rájöhettek végre, hogy ez a látszat-intézkedés bizony kevés, szóval most olyan módszert szeretnének kidolgoztatni, majd pedig kötelezővé tenni az internetes tartalomszolgáltatókkal, amely valóban képes megtudni a felhasználó valódi életkorát.

Mi a megoldás?

Egyelőre javaslatok léteznek, de ezek is egyértelműsítik a lényeget: a felhasználóknak tényleges személyi adataikkal kellene igazolniuk magukat, mielőtt belépnek egy 18+ oldalra. Ez alapesetben lehet például valamilyen személyes adat, mondjuk igazolványszám, de még ezt is viszonylag könnyű kijátszani, a kíváncsi tininek csak egyszer kell megjegyeznie apu plasztikkártyájáról az adatokat, és máris övé a világ. Épp ezért szóba jöhet valamilyen banki, vagy előfizetési adatokkal összekapcsolt visszaigazoló rendszer, vagy akár olyan, amelyhez egy folyamatosan változó, a felhasználó mobiljára küldött igazoló kódot kér.

felnott-weboldalak-szures-02

Persze az angol kormány nem találja ki a tutit saját szakállára, ezért is konzultál: április 12-ig várja a tartalomszolgáltatók, médiavállalatok, telekommunikációs cégek, civil szervezetek javaslatait a konkrét megvalósítással kapcsolatban, aztán viszont viszonylag gyorsan, még az idei évben meghatározná az új szabályokat, és elrendelné azok gyakorlati megvalósítását.

A kezdeményezés persze máris vegyes reakciókat szül. Egyesek szerint ez is csak egy újabb trükk, amivel a kormány, vagy a szolgáltatók ráláthatnának a felhasználók pénzügyi adataira, vagy akár internetezési szokásaira. Mások viszont úgy vélik, tényleg hasznos lenne, ha a több évtizedes sunnyogás után tényleg lenne valami, ami megpróbálná ideig-óráig visszatartani a kiskorúakat a felnőtt tartalmaktól. Ha pedig a szigetország tényleg ki tud dolgozni valami működőképes megoldást a téren, azt szép lassan átveszi majd mindenki más is, szóval minden fiatal kezdje gyorsan letölteni az összes svédtornás filmet… akarom mondani, a szülők hamarosan akár nálunk is megnyugodhatnak afelől, miket láthat csemetéjük a neten. Hacsak túl nem jár az eszükön, mert azért ne legyenek kétségeink, a tiltott dolgokra áhítozó gyerekeknél nincs trükkösebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik