Tudomány

Vannak, akik kutya helyett piócát tartanak háziállatként

Getty Images
Getty Images

Van, akinek az extrém állattartás kimerül egy-két pók, esetleg kígyó dédelgetésében, de van, aki ennél is többre vágyik: piócát tart, és a saját vérével eteti – írja az IFL Science.

Az ötlet egy kicsit meredeknek tűnhet, de az emberek használták gyógyításra a piócákat már több mint 2500 évvel ezelőtt is. Az aranyértől kezdve a vérveszteségig nagyjából mindent próbáltak vele gyógyítani, inkább kevesebb, mint több sikerrel – sőt, a módszer elég veszélyes volt, mert gyakran járt fertőzésekkel is. Specifikus esetekben még mindig használják, de kifejezetten erre a célra tenyésztett piócákkal. Arra jók az állatok, hogy serkentsék a vérkeringést azokon a területeken, ahol szükség van rá.

A piócatartó gazdák esküsznek a háziállatukra, és úgy gondolják, hogy az etetéssel járó fájdalom simán megéri. Az állatnak nagyjából húsz perc kell, hogy teleegye magát, a harapása minimális fájdalommal jár, legalább is ezt állítják a piócatartók. Fajtától függően van olyan állat is, amelyet félévente elég megetetni.

Nem veszélytelen azonban a piócatartás, mármint akkor, ha az ember magán eteti őket – az állat gyomra olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek segítenek megemészteni a vért, ezek a baktériumok pedig az emberi szervezetbe kerülve fertőzést is okozhatnak. Ráadásul a pióca véralvadásgátlót fecskendez a sebbe, így az még órákon keresztül vérezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik