Tudomány

Még sosem volt ilyen nagy az ózonlyuk decemberben a Déli-sark felett

Nagyobb, mint maga az Antarktisz.

Minden eddiginél nagyobbra, 18 millió négyzetkilométerre növekedett az ózonlyuk a Déli-sark felett decemberben – közölte csütörtökön a Német Űrkutató Központ (DLR).Ez az ebben az évszakban mért legnagyobb kiterjedés az adatgyűjtés 41 évvel ezelőtti kezdete óta. Maga az Antarktisz 14 millió négyzetkilométeres.

Az ózonlyuknak a déli félteke felett decemberben szinte teljesen el kellene tűnnie,

olvasható a központ jelentésében. Az Antarktiszon ugyanis most kezdődik a nyár. A sarkvidéken a napfény hatására normális esetben megváltoznak a nyomás- és szélviszonyok, emiatt legkésőbb november elejére az ózonlyuk összeomlik. Ez azonban idén nem történt meg – állapították meg a DLR-hez tartozó távérzékelési adatközpont (DFD) tudósai.

A légkörkutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy idén a déli féltekén szokatlanul stabil sarki örvény alakult ki, amely 50 kilométer magasságot is elérhet. Ennek hátterében a sarkvidéki területek és a közepes szélességi körök közötti túl gyenge légtömeghullámok állhatnak, amelyeket a Csendes-óceán különösen hideg felszíne okozhatott. „Ez előnyös az ózonlyuk kialakulása szempontjából” – mondta Lisa Küchelbacher, a DFD munkatársa. A léghullámok aktivitása december 5-től kezdődően megnövekedett. Ez most megváltoztathatja a déli-sarkvidéki nyári viszonyokat, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik