Tudomány zöldövezet

Elkészült Magyarország poloskatérképe

14 ezer kitöltő segítségével hozták létre Magyarország poloskatérképét. A Sokk a rovar nevű Facebook-oldal által gyűjtött adatok alapján az invazív címeres poloskák az elmúlt öt évben jelentek meg tömegesen hazánkban, ma pedig már nincs olyan régió Magyarországon, ahol még ne tűntek volna fel a rovarok.

Dr. Bajomi Dániel, a Sokk a rovar oldalát működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója szerint az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskaészlelést a kérdőívet kitöltők. A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok.

A déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét.

Baranyában a legnagyobb fertőzöttség a lakosságarányos észlelések alapján, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés megye sem.

Forrás: Sokk a rovar

A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy az eltérés, jelentősebb poloskafertőzöttséget ott tapasztaltak az emberek, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések közül a poloskaészlelésekben az élen Kunfehértó áll Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül egyedül Miskolcot találjuk az élmezőnyben a lakosságarányos észlelések alapján.

Dr. Bajomi Dániel szerint a nálunk régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban, de a résztvevők 26 százaléka a Magyarországra csak az utóbbi időben behurcolt nyugati levéllábú poloskával is találkozott már. Ez azt sugallja, hogy ezek a fajok nagyon rövid idő alatt képesek elterjedni. A levéllábú poloska jelenléte területileg más képet mutat, mint a másik két invazív fajé: Tolna és Baranya mellett Bács-Kiskun és Veszprém megyében a legnagyobb mértékű a jelenléte, Békés megyében viszont alacsony.

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években vált tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte a lakókörnyezetükben. A kérdőívet kitöltők 61 százaléka az elmúlt öt évben észlelte ezeket a poloskákat, 25 százalékuk pedig tavalytól.

A Bábolna Bio a poloskafelmérést időről időre szeretné megismételni, hogy információt lehessen kapni ezeknek a rovarfajoknak a további terjedéséről a lakossági megfigyelések alapján. A Sokk a rovar oldalán most egy új felmérés indul, amelyhez hasonló még nem készült idehaza. Az ország rágcsálótérképe megmutatja majd, hogy a közegészségügyi veszélyt is jelentő patkányok és egerek hol, illetve mennyire terjedtek el Magyarországon.

Az országos poloskatérkép részletes adatai ezen a linken érhetőek el. Az invazív poloskák veszélyeiről, illetve a lehetséges védekezésről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kiemelt kép: saraTM / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik