Tudomány zöldövezet

Ezek az állatok évmilliókkal megelőztek minket a mezőgazdaságban

Az emberiség történetének egyik komoly áttörése az volt, amikor őseink elkezdtek mezőgazdasággal foglalkozni. Meglepő lehet, de ezen a téren a hangyák évmilliókkal megelőztek minket, az Atta nevű csoportba tartozó rovarok ugyanis régóta termesztenek gombákat. Egy új tanulmányban a szakértők azt vizsgálták, hogy miként fejlődtek együtt a hangyák és gombáik – írja az IFLScience.

Több mint 240 hangyafaj foglalkozik mezőgazdasággal, az állatok tápanyagokkal és antibiotikumokkal segítik a gombákat a táplálékért cserébe.

A különböző rovarok eltérő stratégiákat dolgoztak ki a termesztésre. Jonathan Shik, a Koppenhágai Egyetem munkatársa szerint a kérdés az, hogy az állatok honnan tudják, mire van szüksége az adott gombáknak. Úgy tűnik, a választ a régóta tartó közös evolúciónál kell keresni.

Fotó: Getty Images

Shik és kollégái a panamai esőerdőben vizsgálták a különleges rovarokat és gombáikat. Mint kiderült, a hangyák elképesztő precizitással tudják megállapítani, hogy egy számukra ismeretlen objektum vagy anyag hasznos lehet-e a gombáknak. A túl sok fehérje például megölheti az élőlényeket, a rovarok ezért nem voltak hajlandóak hasznosítani a közelükbe helyezett szintetikus, proteinben gazdag táplálékot.

Úgy tűnik, hogy ahogy az embereknél, úgy a hangyáknál is szoros egymásra utaltság alakult ki termesztő és termelt között. Az embereknél azonban – a laktóztoleranciát leszámítva – a biológia még nem alkalmazkodott a mezőgazdaságban érintett fajokhoz, míg a hangyáknál igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik