Tudomány zöldövezet

Példátlan díjat alapított Sir David Attenborough és Vilmos herceg

Vilmos cambridge-i herceg és Sir David Attenborough új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a környezetvédelem Nobel-díjaként fognak emlegetni – írja az MTI. A brit herceg és az angol természettudós a BBC Radio 4 egyik műsorában beszéltek az Earthshot Prize elnevezésű elismerésről, amelyet évente öt kategóriában osztanak ki a következő egy évtizedben. Az elnevezés a Moonshotra utal, ez az Egyesült Államok 1960-as évekbeli törekvése volt azzal a céllal, hogy embert juttassanak a Holdra. Vilmos herceg és Sir David Attenborough szerint most hasonló erőfeszítésekre van szükség a Föld védelmében.

A győztesek egymillió font (mintegy 393 millió forint) pénzjutalomban részesülnek majd.

A következő tíz évben kiosztott 50 millió fonttal az Earthshot Prize lesz minden idők legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi díja.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémák orvoslására várnak olyan javaslatokat, amelyek segíthetik a bolygó regenerálódását 2030-ig. Olyan új megoldásokat keresnek, amelyek világszerte képesek javítani az emberek életszínvonalát, különösen azokban a közösségekben, amelyekre a legnagyobb fenyegetést jelenti a klímaváltozás.

Kép: Paul ELLIS / AFP

A díjra magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok és egész országok is jelentkezhetnek november 1-től. Az ádató ceremóniákat minden évben más városban tartják majd, az elsőt 2021 őszén rendezik meg Londonban. A pénzjutalmat kizárólag a nyertes ötlet kidolgozására és népszerűsítésére lehet fordítani, ebben az Earthshot Prize Council tagjai is segíteni fogják a győzteseket. A herceg és a világhírű természettudós mellett a szórakoztatóipar sztárjai, sportolók, üzletemberek, jótékonysági és környezetvédelmi szervezetek képviselői lesznek a tanács tagjai. Az elismerés mögött álló magánszemélyek, vállalkozások és szervezetek is részt vesznek majd a nyertes ötletek támogatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik