Tudomány zöldövezet

Zuhanórepüléssel ér véget a nyár

A nyáriasra sikeredett hétvége után ismét hidegfront éri el hazánkat, de csak arra lesz elég, hogy emlékeztessen: szeptember van. Hétfőn kora délutántól országszerte megélénkül a szél, többfelé várható csapadék, egy-két helyen számíthatunk jelentősebb záporra, néhány zivatarra.

Az érvényben lévő figyelmeztetés alapján elsősorban az Északi-középhegység térségében és az Alföld északi felén alakulhatnak ki helyi zivatarok, amelyek estére egyre inkább az északkeleti országrészre korlátozódnak. A zivatarok legjellemzőbb kísérőjelensége az intenzív csapadék (20-30 mm) és a viharos szél (60-80 km/h) lehet, de emellett jégeső is előfordulhat.

Egy északnyugatról lecsapódó gyenge hidegfrontról van szó, aminek hatása csupán keddre korlátozódik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kedden ugyan csapadékkal már nem kell számolnunk, a kevés gomolyfelhő mellett sok lesz a napsütés, ám az eddigiekhez képest visszaesik a hőmérséklet: a legmelegebb órákban is „csak” 21-26 fokot mérhetünk.

Újra 30 fok felett

Szerdától pedig ismét felmelegedés kezdődik, a hétvégére helyenként elérjük, sőt át is lépjük a 30 Celsius fokot, a jövő hét elején pedig már országszerte 28-33 fokig melegszik a levegő. A meteorológus kiemeli, hogy hiába írunk már szeptembert, ez még nem a vénasszonyok nyara (ami definíció szerint sem lehet szeptember 20. előtt), hanem az eddig is jelen lévő nyári légtömegek térnek vissza hazánk fölé.

Az előttünk álló napok tehát a melegedés jegyében telnek, sok napsütéssel és minimális eséllyel bármilyen csapadékra, a csillagászati változások azért már éreztetik hatásukat. Határozottan rövidebbek a nappalok, a napsugarak beesési szöge is csökken, ezért hiába mérünk a kora délutáni órákban akár 30 fokot, napnyugata után jócskán csökken a hőmérséklet, 10-15 fokos hajnalokra ébredünk.

Ettől függetlenül meteorológiailag még nyár van, nem történt meg a váltás, ami térségünkben „lecseréli” a nyári légtömegeket. Molnár László megjegyzi, az időjárás szemmel láthatóan idén a csillagászati naptárt követi, ami ugye a szeptember 22-ére eső őszi napéjegyenlőséggel tér át nyárból az őszbe.

Egy pillanat alatt ér véget a nyár

Mondhatni, napra pontosan. Az előrejelzés.agronaptár.hu hosszútávú előrejelzése szerint ugyanis szeptember 19-én érkezik az az úgynevezett nyárzáró időjárási jelenség, amely nyomán már a téli félévre jellemző légtömegek veszik át az uralmat.

Mi, laikusok ebből annyit fogunk észlelni, hogy az időjárás csapadékosabbra fordul, és szűk két nap alatt 25-ről 15 fokra csökken a napi csúcshőmérséklet.

Hosszabb távon lesznek még melegebb periódusok, de jelen állás szerint szeptember 19-21 között zuhanórepüléssel ér véget a 2020-as nyár. Persze addig sok víz lefolyik még a Dunán, ám Molnár László elmondja, az elorejelzes.agronaptár.hu dinamikus előrejelzési módszerrel dolgozik, szemben sok hasonló előrejelzés statisztikus módszerével. Mit jelent ez?

A hosszabb távú prognózisok általában a korábbi évek statisztikái alapján számolnak előre, míg itt az előre látható időjárási helyzetekből végeznek számításokat. Az alapot pedig a világ legpontosabb számítógépes előrejelzéseket készítő intézete, az Európai Középtávú Előrejelzési Központ (ECMWF) előrejelzése adja.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Ajánlott videó

Olvasói sztorik