Tudomány zöldövezet

Hatalmas kráter jelent meg Szibériában

Egy hatalmas metánbuborék tört ki az olvadó szibériai permafrosztból, egy óriási, 50 méter mély krátert hagyva hátra – írja a ScienceAlert. Az üreget egy, a térségben elrepülő stáb vette észre, amikor a krátert a szakértők is megvizsgálták, több száz méterre is találtak kiszakadt jég- és kődarabokat.

Egyelőre nem tudni, hogy a lyuk mikor keletkezett, ahogy azt sem, hogy a klímaváltozás szerepet játszott-e megjelenésében. 2014-ben egy hasonló tölcsért találtak az északnyugat-oroszországi Jamal-félszigeten. A mostani a 17. hasonló kráter a régióban, és messze a legnagyobb, amely az utóbbi időkben alakult ki.

Ahogy olvad az állandóan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt, metán halmozódik fel a felszín alatt.

Ennek hatására a talaj időnként beomlik, a gáz pedig a felszínre áramlik. Könnyen elképzelhető, hogy a folyamatot a klímaváltozás gyorsítja. A metán jóval erősebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid, felszabadulása így tovább súlyosbíthatja az éghajlatváltozást. Egy 2017-es tanulmány alapján 1970 és 2017 között egyre nőtt a hasonló szibériai tölcsérek mérete.

Jevgenyij Csuvilin, a Szkolkovo Tudományos és Műszaki Intézet munkatársa szerint helyiek füstöt és lángokat láttak, és zajt is hallottak, ez alapján az üreg a közelmúltban jöhetett létre. Ezt bizonyítja az is, hogy a hasonló krátereket egy-két év alatt feltölti a víz, az új tölcsér azonban egyelőre száraz.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik