Tudomány zöldövezet

Kánikula lesz szeptemberben

Jókora lehűlést és komoly viharokat hoz egy hidegfront, de ezzel még nincs vége az idei nyárnak, szeptemberben visszatér a kánikula.

Furcsa egy hétvégén vagyunk túl, főleg ha figyelembe vesszük a generációk óta létező axiómát, miszerint Magyarországon augusztus 20. környékén vége a nyárnak. Idén viszont a hónap utolsó napjaira rekkenő hőség köszöntött ránk, augusztus 30-án országos átlagban 33,8 fok volt a maximumhőmérséklet. Ezen a napon mérték a legmagasabb hőmérsékletet is a nyáron, Mezőkovácsházán 37,4 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat állomása.

Ezek az értékek a nyár egyetlen napján sem tekinthetők »normálisnak«, de lassan hozzá kell szoknunk, hogy az időjárás egyáltalán nincs tekintettel a naptárra

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: ékes bizonyíték lesz erre az előttünk álló két hét időjárása is.

Lehűlés jön, de a nyárnak nincs vége

Előbb azonban még pár szó az augusztus végi forróságról. Az idei nyár nagy részében Nyugat-Európa felett örvénylő, jókora anticiklonok határozták meg térségünk időjárását: ezek a Kárpát-medencébe is benyúlva megakadályozták, hogy afrikai eredetű légtömegek törjenek be.

Kontinensünk déli részébe viszont eljutottak, idén a Pireneusi-félszigeten volt a legmelegebb, sőt, ahogy a meteorológus fogalmaz: az ott lakók szinte felhőt sem láttak az égen. Augusztus vége felé változott a helyzet, az aktuális anticiklont egy ciklon váltotta, ami rendkívül forró légrétegeket hajtott fölénk délről, Afrikából. Ez okozta a hónap végi rendkívüli meleget.

A folytatásban pedig szeptemberi nyári napok és hidegfrontok váltják egymást, a hónap közepén 30 fok feletti hőmérsékleteket is mérhetünk.

Kánikula szeptemberben

Az említett ciklon hidegfrontja vasárnap késő délután érte el hazánkat, lassan halad kelet felé. A nyomában komoly lehűlés és jelentős mennyiségű csapadék érkezik, Budapestet az éjszakai órákban éri el a csapadékzóna. A várható zivatarok miatt hétfőn és kedden első- és másodfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

A hőmérséklet 20-25 fok köré csökken, esőkre kedd délutántól már csak keleten és hazánk nyugati tájain kell számítani.

Ezzel a front át is vonul felettünk, szerdán lassú felmelegedés kezdődik: Nyugat-Európa felett ismét kialakul egy olyan ciklon, ami a most hétvégi kánikulát okozta, és szeptember 5-8. között 27-32 fokkal visszatér a nyár

– emeli ki a szakember.

Az újabb hidegfront előre láthatóan 9-én érkezik, de hatása nem lesz tartós, 11-étől a fentiekhez hasonló időjárási körülmények ismét 30 fok feletti afrikai légtömegeket szállítanak Magyarországra.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik