Tudomány zöldövezet

Elkezdtek pusztulni a delfinek Mauritiusnál

13 delfin tetemét azonosították Mauritius partjainál, ahol több mint egy hónapja egy zátonyra futott japán hajóból olaj ömlött a tengerbe – írja az MTI. Környezetvédők szerint a delfinek halálát az olajfolt vagy a hajótest elsüllyesztése okozhatta. A tetemek vizsgálata még zajlik.

Környezeti vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson
A szigetország nem bír el a japán tengerjáróból kiömlő olajfolttal.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, a légi felvételek alapján a kifolyó dízel és olaj egyre jobban szétterjedt. A hajó körül korábban sok hal és rák tetemét megtalálták, de most érkezett jelentés először delfinek pusztulásáról.

Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre pusztuljon el.

A helyi hatóságok a múlt héten döntöttek arról, hogy a kettétört hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és ott hagyják elsüllyedni. A nagyobb, hátsó felét ezzel szemben lehúzzák a korallzátonyról, és egy indiai kikötőbe vontatják, ahol megpróbálják megmenteni. Civil szervezetek, halászok és szakértők is ellenezték a hajótest elsüllyesztését.

A delfinek tetemét a helybeliek találták meg. Vassen Kauppaymuthoo oceanográfus szerint a delfineknek olajszaga volt, és úgy véli, tovább romolhat a térségben a helyzet. Sunil Dowarkasing helyi környezetvédő szerint az olajfolt vagy a hajó elsüllyesztése okozta a delfinek pusztulását. A Greenpeace afrikai szervezete arra figyelmeztetett, hogy a tenger szennyezettsége miatt állatok ezrei vannak veszélyben, és ez Mauritus gazdaságára, élelembiztonságára és közegészségügyi helyzetére is hatással van.

Kiemelt kép: HANDOUT / SATELLITE IMAGE ©2020 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik