Tudomány zöldövezet

Ezt a hétvégét is elviheti egy hidegfront

Csütörtökön érkezik az újabb hidegfront, és benne van a pakliban, hogy erősen átrendezi a hétvégi szabadtéri, strandolós programokat.

Nyilván nézőpont kérdése, hogy a szombaton érkezett lehűlés „elrontotta” a hétvégét vagy végre felüdülést hozott, de tény, hogy jelentősen átírta a strandokra tervezett programokat. Az előttünk álló napokban csapadékra nemigen kell számítanunk, a hőmérséklet szerdára kúszik vissza a július közepén megszokott értékre, és egyedül a déli országrészben érheti el a 30 fokot.

Annyi biztos, hogy jön

Az újabb markáns változás csütörtökön egy északnyugat felől érkező hidegfronttal éri el hazánkat, de bármilyen közeli is a dátum, hatását még nem lehet pontosan előrejelezni

–mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A front csütörtöki betörése fix, ám pozíciója bizonytalan. Előre láthatóan főként Magyarország középső és keleti tájain lesz fokozottabb a lehűlés, a sok felhő mellett záporokból, zivatarokból akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat, emellett erős lesz a légmozgás.

Elúszhat ez a hétvége is

Az északnyugat felől érkező frontoknál benne van a pakliban egy kisebb ciklon kialakulása, ami utána lezúg Németországtól a Balkánig, esetleg még tovább, észak Afrikába. A kérdés, hogy meddig tart a „lendülete”, ugyanis ahol lelassul, ott napokra hűvösebb, csapadékos időt okoz.

A szakember nyilván a nyomatékosítás kedvéért eltúlzott szavai szerint jelenleg könnyebb lenne megtippelni a lottó ötöst, mint megjósolni, hogy ez pontosan hol történik meg.

Itthon lehet, hogy pár esővel megússzuk, de az is, hogy az előttünk álló hétvégén egymást érik a záporok, zivatarok.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik