Tudomány zöldövezet

ENSZ: öt év múlva már 1 fokkal fog emelkedni az átlaghőmérséklet

A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) szerint a következő öt évben akár 1 Celsius-fokra is emelkedhet az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest, ha nem teszünk semmit – írja a Science Alert. Ez azért problémás, mert a párizsi klímaegyezmény optimista célja a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokon tartása, ami innen már nagyjából lehetetlennek tűnik, ha már öt év alatt meglesz az 1 fok.

A jelentés még nem veszi figyelembe a koronavírus okozta kibocsátáscsökkenést: mivel a szén-dioxid nagyon sokáig megmarad a légkörben, a globális felmelegedést enyhítő hatása még nem fog érződni a közeljövőben. A bolygó szinte minden területére melegedés vár a közeljövőhöz képest, amit a kutatók 1981-2010-es időszakra határoztak meg. Csupán a déli óceánterületek menekülhetnek meg a változástól.

Kép: Getty Images

A WMO szerint az átlaghőmérséklet már most 1 fokkal melegebb, mint az iparosodás előtti időszakban volt. A 2020-2024-es időszakra a szakértők szerint 70 százalékos bizonyossággal mondható, hogy legalább 1 hónap a 1,5 Celsius-fok fölött lesz.

2020-ban Dél-Amerika, Dél-Afrika és Ausztrália nagyon sok területe sokkal szárazabb lesz, mint korábban. Az Arktisz pedig valószínűleg kétszer annyira felmelegszik majd, mint amennyi a globális átlag lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik